Acasă Sanatate Pericolul ascuns din capsuni, cele mai bogate fructe in vitamina C! Sunt...

Pericolul ascuns din capsuni, cele mai bogate fructe in vitamina C! Sunt interzise copiilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicii nu recomanda capsuna in alimentatia copilului mai mic de un an, deoarece este un fruct cu un ridicat potential alergen. Alergiile la fructe sunt in mare parte ereditare, spun medicii.

“Pentru a-ti da seama la care fructe este alergic copilul tau trebuie sa stii la ce fructe manifesti tu si partenerul tau reactii alergice. Insa orice fruct poate cauza alergia la copii. Fructele cu grad alergenic crescut in randul copiilor sunt capsunele, kiwi, mure, zmeura, caisele, piersicile, dar si cele din categoria citricelor.

Trebuie manifestata prudenta la copiii mai mici de un an. Aceste fructe nu trebuie introduse in alimentatia copilului mai devreme de un an, deoarece sistemul imunitar si cel digestiv nu sunt complet dezvoltate”, spune dr. Daniela Cantaragiu.

Capsunele sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Partea din fructe care determina aparitia alergiei este cel mai adesea coaja. Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.

Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiune a pielii, numita dermatita atopica. “Cand un aliment care genereaza o reactie alergica este ingerat pentru prima data, sistemul imun nu recunoaste substanta respectiva si o considera straina(alergen). Organismul reactioneaza prin formarea de anticorpi specifici impotriva alimentului respectiv. In momentul in care acel aliment este din nou consumat, anticorpii ataca alergenul, eliberand histamine si alte substante chimice care provoaca simptomele unei reactii alergice”, spun medicii.

Manifestarile alergiei la fructe apar aproape imediat dupa ce copilul a mancat respectivul aliment. Simptomele variaza de la reactii usoare ca iritatii locale (pustule) in zona pe care a atins-o fructul (in zona gurii) pana la reactii moderate ca: urticarie, iritatii ale pielii, diaree, greata, varsaturi, rinita alergica,conjunctivita alergica, crampe abdominale sau stomacale.

Sursa: Adevarul