Cercetatorii de la Spitalul General din Massachusetts au refacut membrul unui sobolan intr-un experiment de laborator, printr-o procedura de distrugere si recreare a celulelor vii. Metoda a fost folosita cu succes si pentru organe: inima, plamani si trahee. Urmatorul experiment ar putea sa fie crearea de membre umane, informeaza gizmodo.com.

Aceasta procedura, care s-a dovedit a fi de succes, consta in distrugerea de celule ce apartin donatorului si pastrarea unei structuri de baza alcatuita din vase de sange, oase si muschi, care este supusa procedurii de refacere a celulelor. In lipsa celulelor vii ramase de la donator, sistemul imunitar al destinatarului este mai dispus sa primeasca noul membru si sa il identifice ca fiind compatibil cu intregul organism.

Membrul creat a fost stimulat electric in laborator, observandu-se prezenta reflexelor unui membru viu. In urma tranplantului efectuat pe un sobolan anesteziat, sangele circula normal, operatia fiind executata cu succes. Cu toate acestea, echipa de cercetatori asteapta ca sobolanul sa poata controla noul membru ca pe unul natural, iar acestul lucru va fi posibil daca sistemul nervos accepta transplantul si se dezvolta la nivelul membrului.

Cercetatorii au efectuat aceeasi procedura si pe bratul unei primate si, desi acest experiment este de o complexitate mai mare, este de asteptat ca urmatorul pas sa fie crearea de membre umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.