Acasă Sanatate Pericolele ascunse din odorizantele de camera dezvaluite de un medic pneumolog! „Pot...

Pericolele ascunse din odorizantele de camera dezvaluite de un medic pneumolog! „Pot afecta rinichii, ficatul, plamanii si sistemul nervos”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital, arata cat de periculoase pentru sanatate sunt odorizantele de camera.

„Odorizantele de camera actioneaza prin eliberarea unor substante chimice care mascheaza mirosurile neplacute prin prezenta parfumurilor sintetice. Ele pot fi periculoase atunci cand sunt folosite in spatii inchise, neaerisite. Contin substante chimice toxice, care pot afecta sanatatea in special a copiilor, femeilor insarcinate, adultilor cu boli preexistente si animalelor de companie”, spune specialistul.

Mai exact, aceste produse, ca si cele pentru masina, au in compozitie substante chimice toxice, precum ftalati, paradiclorbenzen, acetona, formaldehida, fenol, propan, benzen si parfumuri.

Daca sunt inhalate, aceste substante ajung la nivelul plamanului si in sange si pot duce la aparitia unor simptome cum ar fi:

greata si varsaturi;
dureri abdominale;
dureri de cap;
dermatite alergice;
lacrimare;
senzatie de sufocare;
tuse

Si asta este doar inceputul pentru ca se „pot declansa crize de astm bronsic, pot agrava bronsitele obstructive si pot produce pneumonii chimice. Pot afecta rinichii, ficatul, plamanii si sistemul nervos”.

Mai grav, o parte dintre substantele mentionate au potential cancerigen, de exemplu formaldehida prezinta risc pentru cancer de cai respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.

„Trebuie insa mentionat ca aceste substante toxice nu se afla in concentratii mari in odorizante si ca numai anumite persoane mai sensibile sunt afectate, ele insa nu trebuie folosite in camerele copiilor”, subliniaza dr. Liliana Grigoriu.

E important de stiut ca odorizantele spray sau cele programate sa elibereze un continut la un anumit interval pot fi chiar mai agresive, fata de cele gel, in declansarea unor reactii mai rapide, dar depinde si de compozitia chimica a odorizantului.

O varianta mai potrivita ar fi odorizantele nontoxice, pe baza de plante, fara parfumuri sintetice, cele care au mentiunea de hipoalergenice, biodegradabile, care nu contin formaldehida sau ftalati.

Cum stau lucrurile in cazul lumanarilor sau betisoarelor parfumate

Lucrurile nu sunt mai sigure nici in cazul lumanarilor si betisoarelor parfumate, care ne atrag de fiecare data cand intram intr-un magazin cu astfel de produse.

„Lumanarile parfumate elibereaza substante volatile cu miros placut care pot prezenta riscuri in dezvoltarea unor reactii alergice, astm, tuse, sufocare, in functie de compozitia chimica”, explica specialistul.

In privinta betisoarelor parfumate, specialistul recomanda sa nu se stea in incapere atunci cand acestea ard si nici sa nu fie folosite in spatii inchise, neaerisite sau in preajma copiilor.

„Betisoarele parfumate elibereaza fumuri si substante toxice. Ele pot declansa crize de astm bronsic si prin continutul in hidrocarburi aromatice prezinta un potential risc cancerigen, atunci cand sunt folosite timp mai indelungat”, adauga medicul Liliana Grigoriu.

Astfel, daca vrei ca locuinta ta sa miroasa frumos, cel mai bine ar fi sa faci singur acasa astfel de produse.

„Ar fi o solutie mai buna ca oamenii sa-si prepare acasa odorizantele si exista diferite retete de preparare a acestora din lamaie, portocala, betisoare de scortisoara, plante frumos mirositoare sau flori”, spune dr. Liliana Grigoriu, care precizeaza ca uleiurile esentiale pot fi folosite cu incredere, pentru ca sunt sanatoase si nu prezinta pericol.

Sursa: ziare.com