Gruparea terorista Boko Haram a jurat credinta totala Statului Islamic.

Jihadistii isi extind astfel influenta in nordul Africii, ceea ce ar putea duce la crearea unui cordon islamist radical pe intreaga linie de sud a Marii Mediterane.

Gruparea Boko Haram, care lupta pentru a da jos guvernul din Nigeria si infiintarea unui stat islamic in Africa sahariana, care ar trebui sa cuprinda Nigeria, Niger, Camerun si Ciad, este mai putin influenta ca Statul Islamic, dar este la fel de atroce. Gruparea islamista comite aproape zilnic crime si rapiri in nord-estul Nigeriei, intr-o campanie de violente care a intrat deja in cel de-al saselea an.

Boko Haram a fost implicata in 10.000 de morti violente anul trecut, potrivit institutului american Foreign Relations.

In timp ce presa din toata lumea vorbea, la inceputul lunii ianuarie anul acesta, de atacurile de la Paris si de legaturile teroristilor cu gruparile jihadiste Al-Qaida si Statul Islamic, in Africa semana moartea o alta organizatie terorista. Militantii Boko Haram au atacat un oras din nordul Nigeriei si, potrivit presei nigeriene, au masacrat doua mii de oameni.

Pe de alta parte, incepand din vara anului trecut, intreaga lume este infricosata de atrocitatile comise de organizatia Stat Islamic. Rand pe rand, teritorii numeroase din Irak si Siria cad aproape fara nicio impotrivire in mainile jihadistilor. Scopul declarat al jihadistilor – sa preia controlul asupra tuturor musulmanilor din regiunea Levant, adica asupra Iordaniei, Israelului, Teritoriilor Palestiniene, Libanului, Ciprului si asupra unei regiuni din sudul Turciei.

Este, in prezent, cea mai bogata organizatie terorista din lume, cu un buget de peste doua miliarde si jumatate de euro.

Intre timp, armata irakiana si-a intensificat ofensiva in nordul tarii impotriva gruparii teroriste Statul Islamic. Lupte dure se dau in preajma orasului Tikrit, ocupat de jihadisti in iunie anul trecut.

Ajutate de militiile siite si de trupe iraniene, fortele irakiene au recucerit sudul orasului Tikrit. Cel putin 30 de mii de soldati au fost trimisi in campania pentru recucerirea orasului aflat nu departe de capitala Bagdad.

Sursa: digi24.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.