Acasă Timp liber Cultura Paul Neagu: Prima sculptura a unui roman amplasata intr-un spatiu public londonez

Paul Neagu: Prima sculptura a unui roman amplasata intr-un spatiu public londonez

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Artistul roman Paul Neagu este primul sculptor roman care va avea o lucrare expusa, permanent, in centrul Londrei.

Sculptura monumentala “Alergator pe muchie” (Edgerunner), apartinand artistului roman Paul Neagu, va fi amplasata, la initiativa ICR Londra, in parcul Owen’s Fields din cartierul central Islington, devenind astfel prima lucrare de arta publica a unui artist roman ce va deveni pentru totdeauna parte din peisajul Londrei, informeaza ICR.

Lucrarea are 3.35 metri lungime, 1.50 metri inaltime si o greutate de 500 kg si este realizata din otel inoxidabil.

Proiectul amplasarii sculpturii in spatiul public londonez a fost declansat in urma cu doi ani de echipa Institutului Cultural Roman din Londra ca parte a unei strategii de promovare culturala care are in centrul sau includerea unor lucrari ale artistilor romani in patrimoniul permanent al Londrei.

Demersurile au fost realizate impreuna cu Paul Neagu Estate. Lucrarea, initial turnata din fier a fost returnata in otel inoxidabil chiar in turnatoria pe care o folosea Paul Neagu in timpul vietii.

Paul Neagu (1938 – 2004) este considerat de multi ca fiind cel mai important artist roman de la Brancusi incoace. A absolvit cursurile Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti in 1959. In timpul perioadei Ceausescu, lucrarile sale au fost interzise, asa ca s-a stabilit la Londra in 1970, primind cetatenie britanica in 1976.

Opera sa include sculptura, desen, pictura, instalatii, poezie, performance art, fiind apreciat si ca profesor. Multi importanti artisti britanici contemporani i-au fost studenti. Lucrarile sale au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery si ICA London.

Lucrari ale sale se afla in expozitiile permanente ale unor muzee importante ca Tate si Muzeul de Arta Contemporana din Tokyo.