Acasă Stirile zilei Stiinta Pastila-spion PILLCAM care ar putea salva milioane de vieti a fost creata...

Pastila-spion PILLCAM care ar putea salva milioane de vieti a fost creata de cercetatori!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pastila-spion Pillcam care realizeaza 18 fotografii pe secunda in interiorul corpului uman si care ar putea salva milioane de vieti a fost creata de cercetatorii britanici.

Futurista „Pillcam” („Pastila-camera”) este de fapt o micuta camera video echipata cu un led, ce a fost conceputa cu scopul de a descoperi anomaliile din corpul uman, informeaza dailymail.co.uk.

Pillcam este inghitita la fel ca o pastila obisnuita si urmeaza acelasi drum ca orice aliment. Ea calatoreste prin corpul uman si realizeaza 18 fotografii pe secunda.

Astfel, medicii vor putea sa „vada” mai bine organele interne ale pacientului si sa descopere o serie de afectiuni pe care scanarile externe risca sa nu le gaseasca.

„Exista o cantitate uriasa de informatii pe care nu putem sa le obtinem in timpul unei endoscopii obisnuite. Cei mai multi oameni considera ca aceasta inventie este fascinanta. In urma cu 20 de ani ea apartinea de domeniul SF-ului, dar acum a devenit realitate”, a declarat Salil Singh, medic si specialist in gastroenterologie la Royal Bolton Hospital, creatorul pastilei-spion.

In timp ce anumite parti ale corpului, precum esofagul, stomacul si intestinul gros, pot fi scanate cu succes folosind echipamente traditionale, alte organe, precum intestinul subtire, nu sunt accesibile pentru endoscopie – o tehnica de investigatie medicala ce consta in introducerea in corp a unui tub subtire si flexibil care are in varf o camera video.

Intestinul subtire, care are o lungime cuprinsa intre doi si opt metri, se afla la mijlocul sistemului digestiv si, din acest motiv, este dificil de examinat de catre medici.

Dupa ce pacientul a inghitit Pillcam – care este o pilula cu uz unic -, aceasta calatoreste prin corp, parcurgand tot tractul digestiv, in cateva ore.

Pacientul poarta o curea speciala, care primeste si stocheaza imaginile transmise de Pillcam, cu scopul de a identifica diverse maladii grave, precum celiachia si boala Crohn.

Pastila endoscopica este comercializata cu pretul de 500 de lire sterline si este disponibila deja in cateva spitale din Marea Britanie.

Sursa: mediafax.ro