Moartea pe intelesul tuturor este consecinta pacatului si de aceea Hristos este cel Viu, caci nu s-a gasit decat sfintenie in El.

Intr-un text cabalistic, rabinul Cohen scrie:

“Ingerii oficianti spuneau fata de Sfantul Unic: pentru ce i-ai dat lui Adam pedeapsa mortii?. El raspunse: Ii impusesem o lege riguroasa si el a incalcat-o! Daca vi se spune ca in cazul in care Adam n-ar fi pacatuind, gustand din fructul oprit, el ar fi trait vejnic, sa raspundeti ca asa s-a petrecut efectiv cu Eliahu“.

Si daca tot am citat din intelepciunea iudaica, sa intarim ideea cu un aforism desprins din ezoterismul crestinism:

“Zece lucruri solide au fost create in lumea aceasta: un munte este solid, dar fierul il poate sparge; fierul este solid, dar focul il poate topi; focul este trainic, dar apa il poate stinge; apa este o forta mare, dar norii o pot lua cu ei; norii sunt puternici, dar vantul ii poate rispi; vantul este robust, dar corpul il poate purta, prin respiratie; corpul este viguros, dar spaima il poate dobori; spaima este rezistenta, dar vinul o poate alunga; vinul este o forta, dar somnul o poate neutraliza; iar moartea este mai puternica decat toate!”

Talmudul arata ca exista 903 feluri de a muri, dintre care cel mai teribil este crupul: o moarte lenta, agonizanta si chinuitoare, ca un spin intr-un ghem de lana, pe care o desira extrem de incet, iar cel mai bland este sarutul mortii care se aseamana cu scosul unui fir de par dintr-un vas cu lapte.

Intr-o alta viziune asupra Marii Treceri, Ingerul Mortii isi intinde aripile deasupra bolnavului si ii strecoara o picatura de fiere in gura. Este limpede, ca din momentul nasterii, posibilitatea de a muri este permanenta! Acolo unde exista viata manifestata, pe Pamant, acolo se afla si Moartea asteptandu-si chemarea. Si intrucat, ziua mortii noastre n-o cunoaste nimeni, in afara de Dumnezeu,intelpciunea lumii ne invata: „Pocaieste-te macar cu o zi inainte sa mori!” Si acum, la intrebarea de ce murim, raspunde cel mai bine, dintre oameni, Socrate: „ca rautatea omeneasca sa nu dainuie vejnic pe pamant!„, de unde putem trage lesne, concluzia ca Moartea este printre lucrurile bune si folositoare date omului de catre Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.