Partidele s-au inteles! Cat va fi TVA in 2016 – Cap Limpede

Partidele s-au inteles! Cat va fi TVA in 2016

Discutiile dintre reprezentantii partidelor politice pe tema Codului fiscal s-au incheiat la Palatul Parlamentului. Partidele politice s-au inteles pentru un TVA de 20% in 2016 si de 19% in 2017 si si eliminarea unor taxe si impozite.

”Astazi am avut discutii pe Codul Fiscal cu toate partidele politice. S-a ajuns la un consens, la acest nivel, cel putin fata de amanarea a doua masuri. In primul rand TVA-ul va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. O a doua masura propusa de PNL a fost aceea de a amana pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmand ca acest lucru sa se intample din 2017. De asemenea, s-a sugerat ca in Parlament sa facem o informare trimestriala a Guvernului fata de modul in care executia bugetului se realizeaza pentru a sti exact ca tinta de deficit pe care ne-o asumam sa fie si respectata”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

”9% la TVA de la 1 iunie nu a fost prevazuta initial in fotrmul atrimisa Parlamentului de Cod Fiscal si, de asemenea, au fost facute cateva ajustari in acest sens. Azi am avut cifrele la zi, s-a discutat oarecum tehnic, pe fiecare masura in parte. Cifrele de astazi, in urma discutiilor pe cele doua masuri sunt aproximative, undeva la 0,5, 0,6 este o reducere a deficitului estimata initial, adica in jurul cifrei de 2%”, a mai spus Teodorovici.

Click pe aceeasi tema:  Adevarul despre dezincriminarea abuzului in serviciu! Ce manipulare se rostogoleste in spatiul public!

Intrebat daca a convins BNR ca prevederile noului Cod Fiscal sunt aplicabile, ministrul Finantelor a declarat: ”Nu e vorba de convins. A fost discutia ieri intre priemier si guvernatorul BNR privind acest propuneri de amanare sau de reducere din Codul Fiscal. S-a agreat”.

 

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, dupa intalnirea tehnica de la Parlament, ca noul Cod Fiscal se apropie de angajamentele internationale. „Romania se apropie prin Codul Fiscal de angajamentele internationale. Romania are ca angajamente o serie de prevederi care asigura mediu de afaceri o dezvoltare sanatoasa. Modul in care au avut loc discutiile ne dau o posibilitate sa speram ca toate angajamentele pe care Romania le-a luat in tratatele internationale vor fi asuma”, a spus Nicolaescu. Despre reducerea treptata a TVA-ului, liberalul a spus ca aceasta „garanteaza sustenabilitate”. Intrebat de ce PNL a refuzat prima oara Codul Fiscal, Nicolaescu a spus ca initial le-au fost prezentate alte date. „Atunci cand a fost in Parlament dezbaterea pe Codul Fiscal, datele erau altele decat sunt azi. In cosecinta si pozitia se schimba. Azi au adus niste cifre mult mai aproape de credibilitate”, a mai spus acesta.

Click pe aceeasi tema:  Prima remaniere in Cabinetul Grindeanu! Patru ministere vor fi conduse de alti oameni! Cine preia Justitia

Reprezentantii partidelor politice au ajuns la un consens cu privire la reducerea TVA la 20 la suta si eliminarea unor taxe si impozite. Ministrul Eugen Nicolicea a anuntat ca TVA va fi scazuta in trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017. S-a convenit, de asemenea, sa se amane scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au ramas neatinse, a spus Nicolicea. „Am discutat din punct de vedere tehnic, am vazut impactul, am facut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal sa nu mai existe”, a explicat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

La initiativa UNPR, partidele parlamentare s-au intalnit, astazi, pentru a discuta despre modificarile din legea care stabileste nivelul impozitelor si taxelor platite de orice firma si persoana fizica din Romania. TVA-ul este miza negocierilor. Premierul a spus aseara ca este dispus sa accepte un plafon de 20% si nu 19% cum prevede Codul votat in Parlament. Potrivit unor surse, partidele s-au inteles deja si TVA ar urma sa fie redus la 20%.

Click pe aceeasi tema:  Premierul Grindeanu a convocat de urgenta comandamentul de iarna! Ne pregatim de Cod Rosu!

PSD ar accepta reducerea TVA la 20%, in loc de 19%, liberalii sunt de acord cu TVA de 20%, dar vor pastrarea supraaccizei, iar UDMR – TVA redus la 19% sau, daca nu se intruneste majoritatea, la 20%. PSD l-a trimis la negocieri pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, impreuna cu Viorel Arcas (membru al Comisiei de Buget-Finante din Senat) si Viorel Stefan (membru al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor). De la UDMR participa euoparlamentarul Iuliu Winkler, senatorul Alexandru Vegh si deputatul Erdei Doloczki Istvan.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu anunta recent ca, in urma discutiilor informale care au avut loc in pregatirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru intalnirea tehnica, la Palatul Parlamentului. „Discutiile tehnice vor fi urmate de discutii politice pana la inceperea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august”, a spus Predoiu.

spre