Acasă Stirile zilei Stiinta Parintii te-au invatat sa nu vorbesti cu necunoscutii! Cercetatorii sunt de alta...

Parintii te-au invatat sa nu vorbesti cu necunoscutii! Cercetatorii sunt de alta parere!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Conversatiile cu necunoscutii maresc gradul de fericire individuala, au constatat cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk. Dar cum au constatat aceasta teorie?

In urma unui experiment, cercetatorii americani au observat ca atunci cand oamenii au fost incurajati sa initieze conversatii cu ceilalti, de exemplu in timpul deplasarii cu trenul, calatoria li s-a parut mai placuta.

Echipa de cercetatori, coordonata de Nicholas Epley si Juliana Schroeder, de la Universitatea din Chicago, a adunat 100 de navetisti in localitatea Homewood, din Illinois, pe care i-a impartit in trei grupuri.

Primul grup a fost rugat sa initieze o conversatie cu persoanele necunoscute, al doilea sa nu spuna nimic, iar al treilea sa se comporte normal. Fiecare grup a primit la sfarsit un card-cadou in valoare de cinci dolari pentru lantul de cafenele Starbucks.

La sfarsitul calatoriei, voluntarii au fost rugati sa evalueze calatoria, in functie de cat de mult le-a placut.

Persoanele care au initiat o conversatie cu o persoana pe care nu o cunosc au avut o calatorie mai placuta, in timp ce membrii grupului care au pastrat tacerea au declarat ca au avut o calatorie mai putin placuta si chiar au spus ca se simt mai putin productivi.

Rezultatele studiului sprijina alte cercetari din domeniu si anume ca oamenii pot fi stimulati de faptul ca poarta conversatii cu persoane pe care nu le cunosc.

„Legatura cu alte persoane creste gradul de fericire, insa persoanele situate aproape una de alta de obicei se ignora. De ce se intampla acest lucru?”, s-au intrebat autorii studiului.

Acestia au emis ipoteza conform careia „fie singuratatea este o experienta mai buna decat interactiunea cu strainii, fie oamenii nu inteleg consecintele legaturilor sociale de la distanta” si au ajuns la concluzia ca ultima afirmatie este adevarata, nu prima.

„Placerea de a stabili legaturi pare contagioasa. Oamenii sunt fiinte sociale”, au precizat cercetatorii americani, adaugand ca „aceia care nu inteleg consecintele interactiunilor sociale s-ar putea, cel putin in anumite contexte, sa nu fie suficient de sociali pentru propria stare de bine”.

Astfel, intr-un experiment separat, subiectii care au fost implicati intr-o conversatie in sala de asteptare a unui laborator au afirmat ca s-au bucurat de o experienta pozitiva comparativ cu cei care au asteptat singuri.

Sursa: mediafax.ro