Una din temele abordate de Cleopa a fost si drumul sufletului in primele zile dupa moarte. Duhovnicul de la Sihastria spune ca dupa moarte, sufletul isi urmeaza o cale speciala, dupa traditia Bisericii Ortodoxe: „De cand murim si pana la 40 de zile, cand are loc judecata particulara a sufletului si se hotaraste de Dumnezeu unde o sa stam, la bine sau la rau, pana la judecata de apoi, este un timp de tranzitie, adica un timp provizoriu, pentru drepti si pentru pacatosi”.

In descrierea sa, parintele Cleopa spune ca, atunci cand omul moare si isi da sufletul, in fata lui apar atatia diavoli cate pacate raposatul si tot atatia ingeri cate fapte bune a avut in viata. „si este o mare lupta atunci.

Ca sfintele puteri se lupta cu diavolii cum sa ia sufletul, ca ei zic ca este al lor, ca are pacate mai multe; iar ingerii zic ca are mai multe fapte bune”. Pentru ca lupta care se da intre cele doua forte este cumplita, sufletul se teme sa iasa din trup, „I se leaga limba cand vede toate astea. El vede atunci multe, dar nu poate sa spuna. El ar spune: ”. Duhovnicul de la Sihastria arata ca in acel moment, la ceasul mortii, apare ingerul de la botezul omului, cel care are cea mai mare putere: „Cand vine acesta, toti se dau la o parte…Pentru ca acest inger, nu numai ca ne pazeste acum, dar el ne pazeste si in vremea mortii.

El calatoreste cu noi prin vamile vazduhului, pana la 40 de zile si il avem de la dumnezeiescul Botez mare ocrotitor. Daca nu ar fi el, diavolul ar face cu noi ce ar vrea. Vine acel inger si zice: Dati-va la o parte, diavolilor! Eu stiu viata acestui suflet, de cand s-a nascut si pana acum”, scrie adevarul.

Scenele descrise sunt atribuite primei zile dupa moarte. In cea de-a doua zi, ingerul pazitor il plimba pe om pe unde a umblat in toata viata. „Toata icoana vietii omului se descopera a doua zi dupa moarte. Sufletul inconjoara pamantul cat ai clipi din ochi. Sufletul nostru si ingerul pazitor merg mai repede ca razele fulgerului. El numai gandeste si a si ajuns in locul acela, caci merge ca gandul. il duce pe unde a umblat omul toata viata, si-i arata unde a facut bine si unde a facut rau”, a aratat parintele Cleopa.

Dupa tabloul vietii infatisat in a doua zi dupa moarte, in cea de-a treia zi sufletul are o viziune asupra propriului trup. „Vede ca plange mama, plange sora sau sotia sau sotul. Vede ca plang neamurile dupa el si ii pare rau. Dar nu mai are grija noastra; el se gandeste atunci numai la el, si zice: Ei raman pe pamant si se vor pocai, ca mai au vreme sa faca fapte bune. Dar eu unde ma duc? Cine ma va ajuta pe mine acolo?”, a mai spus parintele Cleopa. Tot in aceasta zi, spune parintele Cleopa, i se mai dau sufletului inca sase ingeri insotitori. Alaturi de cel pazitor, de la Botez, cei sapte ingeri ajuta sufletul sa treaca cele 24 de vami ale vazduhului.

„Asa au asezat dracii vamile ca, daca ar putea, nici unul sa nu treaca la cer. stiti de ce au ei ura si zavistia asta pentru oameni? Pentru ca sufletele dreptilor completeaza numarul din care au cazut ei.

Lumea asta atat o tine Dumnezeu – cum arata Sfantul Simeon Noul Teolog – pana se va implini numarul ingerilor cazuti, din sufletele dreptilor”, a explicat faimosul duhovnic.

Parintele Cleopa spune ca Dumnezeu le-a dat voie diavolilor sa stea in calea sufletelor. Acestia au facut cele 24 de statii sau vami, intre cer si pamant, ca sa arunce in iad pe cei ce mor nepocaiti, in grele pacate: „si iata cum sunt asezate: Vama intai este pentru vorbirea de rau; vama a doua, pentru clevetire; vama a treia, pentru manie, apoi lacomia si asa mai departe, de la cele mai mici pacate, pana la cele mai mari”.

Tot in ziua a treia de la moarte, sufletul ajunge prima data la scaunul Sfintei Treimi si aude o voce care-l trimite sase zile in Rai pentru sase zile: „Cand ajunge sufletul acolo cu ingerii, nimeni nu poate spune ce frumusete este…Acolo vede el, cum am zis, , , si cate spune Sfanta Scriptura. Dar cea mai mare bucurie cand trece sufletul prin Rai alta este. Se intalneste cu neamurile lui”.

La noua zile de la moarte, sufletul este trimis 30 de zile prin iad, unde vede „Focul cel nestins”, „Gheena”, „Fantana adancului” si „Iezerul de foc” de la Apocalipsa: „si cand vede el atatea feluri de munci si atatea feluri de draci, vede acolo muncindu-se si neamuri de-a lui, cum vedea mai inainte in Rai.

Si neamurile stiu pe unde trece si-i ies inainte si striga catre el: ”. in cea de-a 40-a zi, il iau ingerii si-l duc a treia oara la scaunul Preasfintei Treimi, la judecata particulara, unde i se hotaraste destinatia pana la Judecata de Apoi: „Daca, Doamne fereste, este pacatos aude: Duceti sufletul acesta in seol sau Hades, adica in iad si in munca”.

Parintele Ilie Cleopa sustine ca aceasta este explicatia pentru care, in traditia Bisericii Ortodoxe, se fac pomeniri pentru sufletul celui raposat: „Biserica, mama noastra cea duhovniceasca, are mare grija sa faca pomeniri dupa fiecare mort la 3 zile, la 9 zile si la 40 de zile, pentru ca atunci se hotaraste unde va sta sufletul nostru, la bine sau la greu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.