Acasă Cultura Calendar Ortodox Parintele ARSENIE BOCA a stiut ca va muri pe 28 noiembrie! PREVIZIUNEA...

Parintele ARSENIE BOCA a stiut ca va muri pe 28 noiembrie! PREVIZIUNEA ULUITOARE despre ziua in care urma sa moara!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Arsenie Boca a stiut ca va trece la cele vesnice pe 28 noiembrie 1989, astazi implinindu-se 25 de ani de la moartea sa, o zi importanta pentru credinciosi.

Mai precis, pictura aleasa pentru altarul bisericii din Draganescu este dedicata unui sfânt mai putin cunoscut si mai putin important: Cuviosul Stefan cel Nou. Or, acesta este sarbatorit tocmai la data de 28 noiembrie, data la care a murit si parintele Arsenie Boca in 1989.

Aflata la mai putin de 20 km de Capitala, comuna Draganescu a devenit loc de pelerinaj pentru toti cei care doresc sa cunoasca mai profund viata si opera parintelui Arsenie Boca, ”Sfântul Ardealului” asa cum este numit de multi credinciosi.

Arsenie Boca a ajuns in localitatea Draganescu dupa ce a fost alungat de la Prislop. Stareta de acolo, maica Zamfira, era sora preotesei Ligia, sotia preotului Savian de la Draganescu si prin intermediul lor a reusit parintele sa poposeasca pe meleaguri giurgiuvene. A sosit in sat ca pictor trimis de Patriarhie, dar nu avea voie sa slujeasca.

VIATA PARINTELUI ARSENIE BOCA

Parintele Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, in judetul Hunedoara si a primit la botez numele de Zian.

Clasele primare le-a urmat in satul natal. In 1929 devine absolvent al Liceului Avram Iancu din Brad, ca sef de promotie. In perioada 1929-1933 urmeaza cursurile Institutului Teologic din Sibiu, iar in 1933 urmeaza cursurile Institutului de Belle Arte din Bucuresti.

In anul 1935 este hirotonit diacon celib, iar in 1939 ajunge in Sfantul Munte al Athosului, unde va vietui vreme de trei luni. Revine in tara cu cateva copii ale unor manuscrise ale Filocaliei, pe care le traduce impreuna cu parintele Dumitru Staniloae. Este considerat ctitor al Filocaliei romanesti. Iata ce spune parintele Dumitru Staniloae in prefata primei editii a Filocaliei, aparuta in 1947:

„Un cald cuvant de multumire trebuie sa aduc P. Cuv. parinte ieromonah Arsenie, de la Manastirea Brancoveanu, bunul meu student de odinioara, care mi-a ramas mereu aproape. P. Cuv. Sa a binevoit sa scrie, dupa dictatul meu, cea mai mare parte din traducere la prima ei redactare. In afara de aceasta, prin prezenta aproape necontenita si prin staruinta ce a pus-o pe langa mine de a face aceasta traducere, mi-a alimentat curajul, in mod considerabil, ca sa pot duce la capat o munca atat de ostenitoare, pe care altfel nu cred ca as fi savarsit-o … Tot P. Cuv. Sa a executat si coperta”.

Intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus si in 1940 este calugarit cu numele de Arsenie. In Vinerea Izvorului Tamaduirii din 1942, parintele Arsenie este hirotonit preot.

In luna mai din anul 1948 este arestat de Securitate, pe motiv de apartenenta la Miscarea Legionara, lucru negat de parintele Arsenie. Pe 28 noiembrie 1948 este alungat de la Manastirea Sambata si mutat la Manastirea Prislop. In anul 1951 este din nou arestat de Securitate si condamnat la 9 luni de inchisoare pe care le va face la Ocnele Mari si la Canalul Dunare-Marea Neagra.

Sursa: crestinortodox.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos