Acasă World PAPA FRANCISC, un an de PONTIFICAT! Prin ce cuvinte si gesturi s-a...

PAPA FRANCISC, un an de PONTIFICAT! Prin ce cuvinte si gesturi s-a remarcat „SuperPapa”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe 13 martie se implineste un an de cand Jorge Mario Bergoglio a fost ales in fruntea Bisericii catolice, sub numele de Papa Francisc. AFP a selectat cateva cuvinte si gesturi prin care „SuperPapa” s-a remarcat in acest prim an de pontificat.

Pe 16 martie, papa Francisc a spus in fata presei:

„Cat de mult as dori o biserica saraca pentru saraci!”

Pe 17 martie, cu ocazia primului sau Angelus, el a facut un apel la „iertare” si „compasiune”:

„Cu putina compasiune, lumea devine mai putin rece si ceva mai dreapta. Nu trebuie sa ne fie teama de bunatate, nici de afectiune”, a spus papa.

Pe 28 martie le-a cerut preotilor „sa mearga la periferiile oraselor, unde vor gasi suferinta si unde se varsa sange”.

Preotii „nu trebuie sa fie colectionari de antichitati” sau „functionari”. In ceea ce ii priveste pe episcopi, acestia nu sunt „manageri sau cruciati”, ci „trebuie sa se umple de mirosul oilor lor”, a aratat Francisc.

Pe 8 mai, Francisc le-a recomandat miilor de calugarite sa fie de „o castitate fecunda…Femeia care a imbracat straie calugaresti este mama, trebuie sa fie mama si nu fata batrana”.

Pe 8 iulie, cu ocazia vizitei la Lampedusa, a atras atentia asupra dramei migrantilor care traverseaza Marea Mediterana:

„Cultura bunastarii ne face insensibili la strigatele celorlalti” si se ajunge astfel „la o mondializare a indiferentei”, a subliniat papa.

Pe 29 iulie, in avionul cu care se intorcea in Italia din vizita in Brazilia, suveranul pontif a spus:

„Daca cineva este gay si il cauta pe Domnul cu bunavointa, cine sunt eu sa il judec?”

Pe 4 octombrie a denuntat „pericolul mondenitatii”: „Nu esti crestin fara cruce si fara Iisus”, a spus papa.

Pe 26 noiembrie a denuntat speculatiile financiare, aratand ca ele constituie „o noua tiranie invizibila, care isi impune legile in mod unilateral si implacabil”.

Papa Francisc s-a mai remarcat prin gustul pentru baile de multime, gesturile spontane fata de bolnavi si handicapati, adusi uneori pe targi ca sa ii poata imbratisa. Preotul trebuie sa stie „sa aduca mangaierea lui Dumnezeu”, spune papa, care nu ezita sa glumeasca, sa urce cate un copil in papamobil, sa isi schimbe calota alba cu altceva de pus pe cap, oferit de vreun credincios, sau sa imbrace un tricou de fotbal. Stie sa alterneze gesturile simple cu cele puternice, cum ar fi spalarea picioarelor a 12 detinuti dintr-o inchisoare, dintre care doi musulmani, pe 29 martie, sau prezidarea, pe 7 septembrie, a unei zile de post pentru pace in Siria.

Papa Francisc telefoneaza si scrie personal multor persoane si uneori isi ia la rost interlocutorii, asa cum s-a intamplat cu maicutele dintr-o manastire spaniola, pe care le-a sunat de Anul Nou si care nu au raspuns la primul apel fiindca se rugau, incheie AFP trecerea in revista a gesturilor si afirmatiilor care au marcat primul an de pontificat al papei Francisc.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos