Acasă Stirile zilei Palatul POTALA din Tibet: Resedinta liderului spiritual suprem al Tibetului, DALAI LAMA

Palatul POTALA din Tibet: Resedinta liderului spiritual suprem al Tibetului, DALAI LAMA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Palatul Potala este situat in Lhasa, Tibet, si a fost Palatul-resedinta a liderului spiritual suprem al Tibetului, Dalai Lama. Palatul se afla la o altitudine de 3700 de metri deasupra nivelului marii, are 13 etaje si o inaltime de 117 metri. Vezi GALERIE FOTO!

Palatul Potala a fost resedinta tuturor Dalai Lama incepand cu cel de al cincilea, Lozang Gyatso (1617–1682) si pana la actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, adica al patrusprezecelea; acesta a locuit in Potala pana in 1959, cand inabusirea de catre chinezi a revoltei din Lhasa l-a obligat sa se refugieze in Dharamshala, in India; asa ca in Potala pot fi vazute mai multe incaperi locuite in trecut de catre Dalai Lama.

Structura din piatra si lemn numita Potala Palace este de fapt formata din Palatul Alb si Palatul Rosu.

Palatul Alb, cu salile sale, temple si gradini, serveste drept resedinta propriu-zisa a lui Dalai Lama.

Palatul Rosu include mai multe camere destinate venerarii lui Buddha si camere care contin temple unde sunt pastrate ramasitele mai multor Dalai Lama, de la al 5-lea pana la al 13-lea. Toate mormintele fostilor Dalai Lama sunt suflate cu aur. Cel mai impunator este cel apartinandu-i celui de al 5-lea lama, acesta avand 15 inaltime si fiind ornat cu 20000 de diamante si 3 500 kg de aur.

Palatul detine un numar impresionant de sculpturi, picturi, manuscrise si mosteniri culturale foarte valoroase.

Astazi, Palatul Potala este muzeu de stat, administrat de ministerul de resort al Republicii Populare Chineze si este inclus in patrimoniul mondial UNESCO.

Conform obiceiului din partile locului, vizitarea palatului trebuie facuta in sensul acelor de ceasornic si turistii nu trebuie sa calce pe pragurile usilor. La Palatul Potala nu sunt primiti decat maxim 2300 de turisti si pelerini zilnic. Din acest motiv este indicat pentru cei care doresc sa viziteze acest obiectiv turistic sa isi cumpere bilete in avans.