Palatul Parlamentului este considerata cea mai mare, grea si costisitoare cladire administrativa din lume si a fost inclusa printre cele sapte minuni arhitecturale necunoscute, intr-un top realizat de bbc.com.

Palatul Parlamentului este cu adevarat „o minune necunoscuta”. Construita de dictatorul Nicolae Ceausescu, „cladirea este atat de mare incat este dificil sa faci o fotografie care sa o arate la o scala justa”, a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat in Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990.

Construita in 1984, cladirea in stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), insumand 3.100 de camere, in 330.000 de metri patrati. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucurestenii pierzand si o parte din oras, se mai arata pe site-ul BBC. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucurestiului a fost distrus, incluzand multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici si sinagogi si aproximativ 30.000 de locuinte.

Din topul celor sapte minuni arhitecturale necunoscute face parte si Marea Moschee din Djené. Derawar Fort din Pakistan, o fortareata de proportii monumentale, este inclusa, de asemenea, in topul realizat de BBC, alaturi de Chand Baori din India, o cladire spectaculoasa in trepte, cu 13 etaje. Stari Most, un pod construit in secolul al XVI-lea in Mostar, Bosnia si Hertegovina, care traverseaza raul Neretva si leaga cele doua parti ale orasului, este o alta minune arhitecturala necunoscuta, la fel ca si Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, dupa Marele Zid din China.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.