Acasă Sanatate Otrava mortala din fructe! Vezi ce fructe iti pun sanatatea in pericol

Otrava mortala din fructe! Vezi ce fructe iti pun sanatatea in pericol

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Samburii de mere, pere, caise si ai altor fructe contin acid prusic (cianura de hidrogen, diferita de cianura de potasiu, cunoscuta otrava), toxicitatea fiind periculoasa cand sunt sparti si intra in contact cu apa, deci si in timpul mestecarii.

Un sfert de gram de cianura este suficient pentru a provoca o moarte rapida si dureroasa, avertizeaza passionsate.be. Dozele din samburi sunt totusi atat de mici incat nu prezinta niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decat suficienta pentru a le face fata.

In manualele de utilizare a unor aparate de centrifugare americane se recomanda scoaterea samburilor din fructe inainte de presare, nu atat pentru a proteja sanatatea consumatorilor, cat mai ales ca precautie a producatorilor fata de riscul unor procese, scrie Agerpres.

Samburii unor fructe pot prezenta totusi un risc. Acum cativa ani, in Olanda, un organism cu activitate in domeniu a avertizat consumatorii impotriva cantitatii mari de cianura din migdalele amare si unii samburi de caise. La adulti, consumul a 30 de grame de samburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineinteles mai mici la copii.

Samburii de caise si migdalele amare se vand in comert, fiind folosite si ca suplimente pentru gust, de exemplu in pricomigdale. Cantitatile sunt insa foarte mici si supuse unui control strict, care verifica daca a fost eliminata „otrava”. Migdalele dulci nu contin decat o doza infima de cianura.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos