Ortodocsii sarbatoresc duminica, la 50 de zile dupa Pasti, Rusaliile sau Cincizecimea, adica Pogorarea Duhului Sfant asupra apostolilor si ziua in care a fost alcatuita prima comunitate crestina, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Duminica Cincizecimii, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care il istorisesc „Faptele Apostolilor”. Este, totodata, sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, pentru ca, in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Rusaliile sunt sarbatorite la zece zile dupa Inaltare si la 50 de zile dupa Paste, evenimentul avand loc cand evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii.

Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei 12 au inceput sa faca invatatura Mantuitorului cunoscuta catre popoare, in diferite limbi, desi acesti ucenici erau cunoscuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in niciun caz preocupati de invatarea limbilor straine (trimiterea Duhului Sfant peste ucenicii sai o vestise mai demult Mantuitorul).

Cand Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli, acestia au devenit „preaintelepti”, fiind umpluti de „lumina, ravna si toate harurile dumnezeiesti”. Abia dupa acel moment, ucenicii Domnului au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor, aducand la credinta de la oameni simpli la imparati.

In aceeasi zi a Pogorarii Duhului Sfant, in urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut in Cristos, alcatuind prima comunitate crestina.

Rusaliile au devenit, pe langa Pasti, a doua sarbatoare rezervata botezurilor.

In ajunul Rusaliilor se tin Mosii de vara sau de Rusalii – cu targuri unde oamenii gasesc cele necesare pomenilor, dar care sunt si prilej de veselie. Se crede ca sufletele mortilor (mosilor), dupa ce parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), se preumbla printre cei vii, inapoindu-se la locul lor in Ajunul Rusaliilor.

De Rusalii, este obisnuit si faimosul joc al calusarilor (executat de cete de flacai) cu sarituri peste foc pentru a scapa de iele – zane rele.

Un obicei mostenit de la evrei este impodobirea caselor cu flori si ramuri verzi de nuc sau de tei.

In biserici, se aduc si astazi aceste ramuri, care se binecuvanteaza si se impart credinciosilor, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli.

In Romania, prin decizia Parlamentului, sunt doua zile libere de Rusalii: duminica Rusaliilor si luni, a doua zi de Rusalii.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.