Acasă Stirile zilei Oreste Teodorescu, la Jocuri de Putere, despre Tratatul de la Trianon: „Vom...

Oreste Teodorescu, la Jocuri de Putere, despre Tratatul de la Trianon: „Vom lansa o dezbatere cu privire la viitorul relatiilor interetnice, încercand sa vindecam ranile istorice”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Oreste Teodorescu anunta ca in aceasta seara va analiza la „Jocuri de Putere” efectele Tratatului de la Trianon.

„4 Iunie 1920, castigatorii Primului Razboi Mondial, reprezentantii Antantei semneaza cu Ungaria dezmembrata din imperiul Austro-ungar, Tratatul de la Trianon prin care este recunoscuta oficial unirea Transilvaniei si a unei parti a Banatului cu patria mama, Romania. In mod ciudat, desi acest tratat a consfintit visul revolutionarilor maghiari de la 1848 si anume existenta Ungariei independente, pentru politicienii de la Budapesta ziua de 4 Iunie a însemnat un moment de doliu, iar protestul lor nem, nem, Soha, adica nu, nu, niciodata va deveni laitmotivul neîntelegerii maghiaro-romane care dureaza si astazi, la un secol distanta.

Negarea Tratatului a devenit o referinţa centrala a unei noi mitologii a naţiunii şi a statului maghiar, mitologie care apare în perioada interbelica şi care continua sa inspire naţionalismul maghiar, mai ales cel de dreapta, pana în ziua de azi.

In aceasta seara, cu sobrietate si argumente pertinente, vom lansa o dezbatere cu privire la viitorul relatiilor interetnice, încercand sa vindecam ranile istorice si sa gasim predicatele comune de prosperitate si buna întelegere pentru romanii indiferent de etnie, care respecta Constitutia si indivizibilitatea statului unitar roman. Participantii sunt: Florin Ivan, consilier al primului ministru Ludovic Orban, Grigore Cartianu, fostul director SRI Costin Georgescu, Ion M Ionita, Dan Dungaciu si Mihai Rusu de la München.Am invitat si un reprezentat de la UDMR, caci asa mi se pare normal si civilizat, însa am primit un refuz oficial, asa ca ii rog pe membri CNA sa nu ma mai amendeze fara motiv, daca se poate!