Timisoara va deveni primul oras din Romania care va avea un cimitir electronic, care va functiona si in mediul virtual, fiind la curent cu planul electronic al locurilor de veci si evidenta computerizata a gropilor disponibile, a achitarii concesiunii si a rau-platnicilor.

La mijlocul lunii aprilie, chiar in Postul Mare, mii de timisoreni au gasit, cand s-au dus sa aprinda lumanari la rudele raposate, somatii lipite de cruci, prin care erau amenintati cu pierderea locurilor de veci pentru care nu au mai platit taxele de concesiune. Primaria ii ameninta ca va lasa alte familii sa isi ingroape mortii peste ai lor, daca nu au platit concesiunea pe sapte ani.

Viceprimarul Traian Stoia a ales special perioada Postului Pastilor:

„Avand in vedere ca in acest an Pastele catolic si cel ortodox se tin la aceeasi data, serviciul specializat pe zona cimitirelor a considerat ca este oportuna instiintarea tuturor persoanelor a caror concesiune pe locuri de veci a expirat. In Cimitirul Rusu Sirianu, unde exista 600 morminte cu taxa de concesiune de 96,4 lei, suma care s-ar strange ar fi de 60.000 de lei. Jumatate dintre morminte au taxele expirate.”

Decizia lui Stoia l-a isterizat pe primarul Nicolae Robu, care a cerut deindata dezlipirea somatiilor.
Cimitirul electronic

Doua luni le-au trebui edililor pentru a gasi o solutie de gestionare eficienta a locurilor de veci. Primul cimitir hi-tech din tara va functiona pe strada Ovidiu Balea, la iesirea din Timisoara spre Jimbolia.

„E vorba de cateva sute de locuri noi”, a spus viceprimarul Traian Stoia.

Pe langa loc de reculegere, magazin de profil, capela, casa funerara, sala de priveghi, camere frigorifice, sediu administrativ, inclusiv vestiare, birouri, magazii, grup sanitar, noul cimitir va avea un sistem informatic propriu. Practic, cimitirul real va fi dublat de unul electronic, unde oficialii administratiei pot afla in orice moment cate locuri de veci sunt disponibile, cine nu a platit concesiunea, de cat timp etc.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.