Acasă Life Dezvoltare Personala Opt pasi pentru a gandi inteligent

Opt pasi pentru a gandi inteligent

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se spune ca gandirea antreneaza toate celelalte disponibilitati si mecanisme psihice in rezolvarea  procesului cunoasterii. Ea orienteaza, conduce, valorifica maximal toate celelalte procese si  functii psihice.

Doctorul Seramis Sas  extrage dintr-o carte de specialitate opt pasi pentru a gandi inteligent.

1. Pune intrebari; manifesta curiozitate. Inseamna sa te arati curios vizavi de paradoxurile naturii umane; sa gandesti creativ formuland intrebari vizavi de explicatiile conventionale.

2. Defineste problema; identifici aspectele concrete si clare din exprimarile ambigue in termeni precum „fericire”, „potential”, „resurse latente” sau „constiinta”.

3. Examineaza dovezile. Evaluezi natura dovezilor care sprijina aspectele problemei supuse examinarii. Sunt valide? De incredere? Provin ele din unul, doua studii limitate (cu esantioane minuscule)? Au fost replicate acele studii? E opinia cuiva? Ce expertiza are acea persoana in domeniul in care isi ofera opinia? Sunt speculatii sau teorii bazate pe cazuri individuale sau observatii personale?

4.  Analizeaza biasurile (comportament sau gandire influentata de prejudecata) tale si ale altora. Ce fel de prejudecati, valori cu radacini adanci si alte biasuri proprii aduci in evaluarea problemei? Esti dispus sa accepti dovezi care contrazic convingerile tale? Fii sigur ca identifici biasurile celorlalti (e mai usor la altii decat la tine) ca sa poti evalua argumentele lor.

5. Evita rationamentul emotional („Daca simt eu in acest fel, atunci trebuie sa fie adevarat”). Simtamintele sunt importante dar ele nu trebuie sa substituie o atenta evaluare a argumentelor si dovezilor.

6. Nu simplifica. Priveste dincolo de ceea ce pare de la sine inteles. Respinge simplitatea gandirii alb-negru. Cauta contradictiile logice din argumente si fii atent la argumentele bazate pe dovezi anecdotice (opiniile unor „experti”, studii de caz, testimoniale, observatii personale).

7. Cauta alte interpretari (sau explicatii alternative). Inainte de a sari cu concluzia, cauta alte explicatii si fii atent la afirmatiile despre relatia cauza-efect (intre evenimente exista adesea corelatii sau asocieri intamplatoare).

8. Tolereaza incertitudinea. Acesta e pasul cel mai dificil. Presupune sa accepti ca nimic nu este fix si pentru totdeauna. Inseamna sa ramai deschis si sa renunti la convingeri (sau drum) cand dovezile si experienta iti arata o alta directie, scrie saseramis.