Decizia finala in privinta numarului de refugiati care vor ajunge in Romania va fi luata saptamana aceasta la reuniunea extraordinara a JAI.  Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu poate fi obligata sa primeasca mai mult de 1.785 de refugiati.

Fondurile europene alocate Romaniei pentru exercitiul financiar 2014-2020 destinat Fondului pentru azil, migratie si integrare al UE se ridica la 21,9 milioane de euro. Daca am primi 1785 de refugiati, asa cum a anuntat presedintele Iohannis, pentru fiecare persoana tara noastra ar avea alocati circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avanseaza insa o suma ceva mai mare, care bineinteles ca necesita o cofinantare nationala mai costisitoare. „Referitor la bugetul Programului National Fondul Azil, Migratie si Integrare, va informam ca este prevazuta o alocare financiara din partea UE, in valoare totala de 24.430.877 euro, partea de cofinantare nationala fiind cuprinsa intre 10% si 25%”, a precizat, pentru Romania libera, Biroul de informare al MAI. Adica tara noastra ar trebui sa acopere de la buget o suma ce variaza intre 2,44 milioane de euro si 6,1 milioane de euro.

Profesorul de economie Cristian Paun sustine ca primirea imigrantilor va frana cresterea economica si ca economia Romaniei, una de subzistenta si dependenta substantial de interventia statului, are capacitate limitata de a-i absorbi repede pentru a evita convulsiile sociale inerente.

In total, UE a bugetat 2,752 miliarde de euro, prin Fondul pentru azil, migratie si integrare, pentru programele nationale ale statelor membre, conform Regulamentului 516. Tarile comunitare primesc la fiecare doi ani, suplimentar alocarii, o suma forfetara de 6.000 de euro pentru fiecare persoana relocata, suma ce poate fi majorata pana la 10.000 de euro/persoana, in anumite conditii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.