Acasă Stirile zilei EXCLUSIV: Operatiune de salvare Chinezo-Rusa ca-n filme! 74 de persoane sunt blocate...

EXCLUSIV: Operatiune de salvare Chinezo-Rusa ca-n filme! 74 de persoane sunt blocate intr-o nava INGHETATA din ANTARCTIC

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un elicopter chinez a evacuat joi primul grup de pasageri ai navei ruse „Akademik Shokalsky”, blocata in gheturile de pe coasta Antarcticii, transmite agentia de stiri Xinhua, citata de RIA Novosti.

Cei 12 pasageri ai vasului rusesc evacuati cu elicopterul au fost dusi pe nava Aurora Australius. Potrivit corespondentului The Guardian, Alok Jha, elicopterul a decolat cu pasageri si zboara spre nava australiana. „Primii pasagerii de pe ” Shokalsky” sunt acum in zbor spre Aurora Australius” , – a scris jurnalistul pe Twitter.

Anterior s-a anuntat ca pasagerii vor fi transferati in grupuri de cate 12 persoane spre nava chineza „Syu-Lun”, si apoi in grupuri de 22 de persoane – pe Aurora Australius.

akademik

Decizia de a evacua pasagerii de pe nava rusa a fost luata luni, dupa ce spargatorul de gheata Aurora Australis nu a mai putut inainta din cauza gheturilor. Operatiunea de salvare a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Potrivit Ministerului de Externe rus, care mentine legatura cu „Academik Shokalsky”, toti membrii echipajului si membrii expeditiei sunt sanatosi, nu exista nicio amenintare la viata lor. La bord se aflau 74 de persoane, 22 dintre acestea, membrii echipajului, sunt cetateni rusi.

Cum a ajuns captiv „Academik Shokalsky „

Nava „Academik Shokalsky” a fost blocata intre gheturi pe coasta Antarcticii pe 24 decembrie. Decizia de a evacua pasagerii vasului rus pe calea aerului a fost luata luni, dupa ce a devenit clar ca nava australiana Aurora Australius nu va reusi sa ajunga la vasul capturat de gheturi. Cu toate acestea, operatiunea de salvare a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Nava, la bordul careia se aflau 74 de persoane, inclusiv 50 de pasageri, a plecat intr-o croaziera de cateva zile din Noua Zeelanda pentru a vizita cateva locuri de inters turistic de pe coasta Antarcticii. Agentia Australiana pentru Siguranta Maritima (AMSA) a receptionat semnalul SOS al navei miercuri dimineata. Atunci s-a raportat ca „Academik Shokalsky” a fost blocat de gheata la aproximativ 1500 de mile nautice ( 2.700 km ) de Hobart – centrul administrativ al statului australian Hobart.

akademic2

„Akademik Shokalsky” este operat de către armatorul Aurora Expeditions din Australia sub pavilion rusesc. Nava a fost construita in 1982 si a fost destinata initial pentru cercetari oceanografice.