Acasă Stirile zilei Stiinta OMS in ALERTA: CANCERUL se raspandeste ALARMANT pe tot GLOBUL! Numarul cazurilor...

OMS in ALERTA: CANCERUL se raspandeste ALARMANT pe tot GLOBUL! Numarul cazurilor va creste cu 50% pana in 2030!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cancerul continua sa se raspandeasca alarmant pe tot globul, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri anuale, asteptate pana in 2030, conform unui raport mondial.

In pofida progreselor majore inregistrate in privinta tratamentelor propuse, numarul deceselor va creste, de asemenea, ajungand de la 8,2 milioane in 2012 la 13 milioane in 2030, in timp ce mai bine de jumatate din formele de cancer existente ar putea fi evitate daca „informatiile actuale ar fi corect puse in practica”.

„Tarile cu venituri scazute si medii vor fi, cu siguranta, cele mai afectate, deoarece multe dintre acestea nu au dotarile necesare pentru a face fata acestei escaladari a numarului bolnavilor de cancer”, a precizat Margaret Chan, directoarea generala a Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS) in introducerea raportului publicat de Centrul international al cercetarii cancerului (CIRC/ IARC), o agentie de profil a OMS, cu sediul la Lyon.

Realizat cu ajutorul a 250 de experti din 40 de tari, raportul „World Cancer Report 2014” trece in revista principalele date disponibile, cu o intindere de peste 600 de pagini.

In 2012, cancerul pulmonar se situa pe primul loc in privinta numarului de cazuri diagnosticate (1,8 milioane de cazuri, adica 13 % din totalitatea formelor de cancer diagnosticate), inaintea cancerului la san (1,7 milioane, adica 11,9 %) si a cancerului de colon (1,4 milioane, adica 9,7 %).

Cancerul pulmonar este de departe cel mai letal, cu 1,6 milioane de decese in 2012 (19,4 % din totalitatea formelor de cancer), inaintea cancerului de ficat (800.000, adica 9,1 %) si a cancerului de stomac (700.000, adica 8,8 %).

Desi, la nivel global, barbatii sunt mai afectati decat femeile (53 % din cazurile de imbolnavire si 57 % din cazurile de deces), peste 60 % dintre cazuri si 70 % din proportia deceselor survin de fapt in Africa, Asia si America de Sud, o tendinta care s-ar putea schimba in urmatorii ani.

„Avand in vedere cresterea si imbatranirea populatiei, dar si dezvoltarea factorilor de risc, cum este fumatul, situatia ar trebui sa se agraveze in urmatoarele decenii, reprezentand o provocare majora pentru sistemele de sanatate din tarile cu venituri mici si medii”, avertizeaza Christopher Wild, directorul CIRC, in introducerea raportului.

Pe langa formele de cancer asociate in mod traditional cu infectiile (cancer de ficat, stomac si col uterin), se adauga cancerul pulmonar, de san si de colon, asociate cu factori de risc precum tabagismul, alcoolismul, obezitatea, lipsa de miscare si consumul de alimente procesate, fenomen mai raspandit in tarile bogate.

Aproape jumatate din cele 14 milioane de noi cazuri observate in 2012 au fost inregistrate in Asia – mai ales in China – in timp ce, in Europa, s-a inregistrat un sfert din noile cazuri, in Statele Unite o cincime, iar in Africa si Orientul Mijlociu, doar 8 %.

Pentru a raspunde provocarilor financiare care se profileaza in acest sens (in 2010, costurile economice anuale ale cancerului erau evaluate la 1,160 miliarde de dolari, adica 858 miliarde de euro), raportul preconizeaza, in afara de descoperirea noilor tratamente, dezvoltarea unor programe de preventie pe scara larga.

Printre masurile preconizate, raportul mentioneaza campanii de vaccinare impotriva hepatitei B, dar si impotriva anumitor tipuri de virusuri papiloma, ce cauzeaza cancerul de col uterin.

De asemenea, raportul recomanda depistarea precoce, inclusiv prin metode mai putin sofisticate, utilizate in tarile in curs de dezvoltare, citand cazul depistarii cancerului de col uterin in urma crioterapiei, pentru tratarea leziunilor precanceroase, utilizata cu succes in India si Costa Rica.

Dupa modelul aplicat in anumite tari dezvoltate, tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa beneficieze de o legislatie mai aspra pentru a proteja populatia de poluare si pentru a lupta impotriva tabagismului si alcoolismului, se precizeaza in raport.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos