Obezitatea este mai pacatoasa decat fumatul deoarece reduce speranta de viata cu mult mai mult si poate provoca accidente vasculare cerebrale si alte maladii grave.

Aceasta analiza este cea mai vasta privind efectele pe care obezitatea extrema le are asupra mortalitatii. Astfel, autorii studiului au descoperit ca persoanele diagnosticate cu obezitate extrema – care au cel putin 45 kilograme peste greutatea considerata normala pentru inaltimea lor – mor cu 6,5 – 13,7 ani mai devreme decat persoanele cu o greutate normala, informeaza huffingtonpost.com.

Analiza, ce a avut la baza date furnizate de 20 de studii de amploare efectuate in Statele Unite, Suedia si Australia, a fost realizata in conditiile in care cazurile de obezitate au cunoscut in ultimii ani o progresie ingrijoratoare. Pe plan mondial, aproape 30% din populatie, adica 2,1 miliarde persoane, sunt supraponderale sau obeze.

Persoanele supraponderale au IMC (indice de masa corporala, ce reprezinta un raport intre greutatea exprimata in kilograme si patratul inaltimii exprimata in metri) cuprins intre 25 si 29,9.

Persoanele obeze au un IMC de cel putin 30.

Persoanele diagnosticate cu obezitate extrema au un IMC de cel putin 40.

Studiul a inclus date de la 9.564 de adulti diagnosticati cu obezitate extrema si de la 304.011 persoane cu o greutate normala.

Riscul de moarte subita creste in mod constant odata cu cresterea IMC-ului in randul grupului de persoane care sufera de obezitate extrema, cele mai multe dintre decese fiind provocate de maladii cardiace, cancer si diabet.

Persoanele cu un IMC cuprins intre 40 si 44,9 traiesc in medie cu 6,5 ani mai putin. Cele cu un IMC cuprins intre 45 si 49,9 au o speranta de viata cu 8,9 ani mai mica. Un IMC cuprins intre 50 si 54,9 duce la scaderea sperantei de viata cu 9,8 ani, iar persoanele cu IMC-ul cuprins in intervalul 55-59,9 traiesc in medie cu 13,7 ani mai putin. In randul persoanelor cu o greutate normala, cele care fumeaza pierd aproximativ 8,9 ani din speranta lor de viata.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la National Cancer Institute. Autorii lui afirma, totusi, ca rezultatele nu au fost deocamdata verificate pe persoane care locuiesc in afara civilizatiei occidentale.

Intrucat cazurile de obezitate extrema au fost foarte rare in trecut, cercetatorii nu au putut pana la acest studiu sa calculeze efectele bolii asupra mortalitatii.

In Statele Unite, 36% din totalul adultilor sunt obezi, potrivit National Center for Health Statistics. Incidenta IMC-urilor de peste 40 a crescut de peste patru ori incepand cu jumatatea anilor 1980, iar in prezent o sesime dintre adultii americani sufera de obezitate extrema.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.