Statele Unite trimit 300 de militari, dar si avioane fara pilot de supraveghere, in Camerun, pentru a sustine eforturile tarilor din Africa de Vest in lupta impotriva gruparii islamiste Boko Haram, relateaza Reuters in pagina electronica.

Intr-o notificare catre Congres, presedintele Barack Obama afirma ca o forta initiala de 90 de militari a inceput sa fie mobilizata de luni in Camerun, cu acordul Guvernului Yaounde, relateaza Mediafax.

Trupele urmeaza sa „efectueze operatiuni de culegere de informatii, supraveghere si recunoastere aeriene in regiune”, precizeaza Obama. „Aceste forte sunt echipate cu arme pentru a-si asigura protectia si securitatea si vor ramane in Camerun pana cand nu mai este nevoie de sustinerea lor”, adauga el.

Oficiali americani au declarat miercuri, sub protectia anonimatului, ca trupele americane urmeaza sa ofere informatii unei forte international create sa lupte impotriva Boko Haram, alcatuita din militari din Nigeria, Niger, Camerun, Ciad si Benin.

Boko Haram, care vrea sa creeze un „califat” si care s-a aliat cu Statul Islamic (SI), si-a multiplicat anul acesta atacurile peste frontiera, asupra vecinilor Nigeriei.

Doua atacatoare sinucigase au omorat duminica noua persoane in orasul Mora, in regiunea cameruneza Nordul Indepartat, un mijloc la care Boko Haram recurge tot mai des.

Oficialii americani citati mai afirma ca militarii americani urmeaza sa fie mobilizati initial in orasul Garoua, in nordul Camerunului, in apropiere de frontiera cu Nigeria. Aceasta forta urmeaza sa utilizeze avioane fara pilot de supraveghere de tip Predator, au precizat ei.

Casa Alba a anuntat ca decizia nu reprezinta un raspuns in urma vreunei schimbari a evaluarii amenintarilor in regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.