14.5 C
București
luni, februarie 24, 2020
Acasă Stirile zilei Stiinta Oare oamenii de stiinta spun rugaciuni? Vezi raspunsul lui Albert Einstein!

Oare oamenii de stiinta spun rugaciuni? Vezi raspunsul lui Albert Einstein!

- Reclama -

Oamenii de stiinta spun rugaciuni? O eleva de clasa a sasea era innebunita de aceasta intrebare, si cine ar fi fost mai indicat sa raspunda decat unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta, Albert Einstein.

Tanara Phyllis i-a scris marelui fizician o scrisoare in care isi exprima, politicos, curiozitatea si a fost, probabil, surprinsa sa primeasca un raspuns la fel de politicos, noteaza huffingtonpost.com.

Corespondenta a fost publicata in cartea „Draga profesore Einstein: Scrisorile lui Albert Einstein catre si de la copii”, publicata de Alice Calaprice.

- Reclama -
Loading...
<

Tanara a scris:

„19 ianuarie 1936

Draga Dr. Einstein,

La scoala duminicala s-a pus intrebarea: „Spun oamenii de stiinta rugaciuni?”. Totul a pornit intreband daca putem crede in acelasi timp in stiinta si in religie. Noi scriem oamenilor de stiinta si altor personalitati pentru a incerca sa obtinem raspuns la intrebarile noastre.

Ne-am simti foarte onorati daca ati raspunde la intrebarea noastra: Se roaga oamenii de stiinta si pentru ce se roaga ei?

Suntem in clasa a sasea, la clasa doamnei Ellis.

Cu respect, a dumneavoastra

Phyllis”

Fizicianul a replicat, cinci zile mai tarziu, impartasind elevei conceptiile sale despre credinta si stiinta:

„24 ianuarie 1936

Draga Phyllis,

Voi incerca sa raspund intrebarii tale cat mai simplu cu putinta.

Oamenii de stiinta cred ca orice intamplare, inclusiv in relatiile dintre oameni, este datorata legilor naturii. De aceea un om de stiinta nu poate fi inclinat sa creada ca evolutia lucrurilor poate fi influentata de rugaciune, cu alte cuvinte, de o manifestare supranaturala.

Totusi, trebuie sa admitem: cunostintele noastre asupra acestor forte sunt imperfecte, astfel ca in final, convingerea ca exista un spirit suprem are la baza un fel de credinta. O astfel de convingere ramane larg raspandita in ciuda realizarilor actuale in domeniul stiintei.

De asemenea, oricine se implica serios pe calea stiintei, este convins ca exista un spirit care se manifesta in legile universului, fiind mult superior omului. In acest fel, calea stiintei conduce la un sentiment religios aparte, care este destul de diferit de cel simtit de o persoana mai naiva.

Salutari cordiale, al tau Albert Einstein”.

In timp ce scrisoarea nu spune prea multe despre convingerile religioase ale lui Einstein, fizicianul reuseste sa surprinda sentimentul sublim al minunii pe care stiinta il evoca intr-un mod pe care il putem decrie ca „religios”.

Sursa: mediafax.ro

- Reclama -
- Reclama -

CELE MAI CITITE

Tratamente naturale pentru ridurile din jurul gurii de la bunicile cochete

Remedii pentru ridurile din jurul gurii. Conturul buzelor este zona fetei pe care apar primele linii de expresie. Prin urmare, este important...

Pilda plina de intelepciune a regelui Solomon despre sensul vietii si implinire

Personajul biblic Solomon, fiul lui David, este recunoscut in istorie ca unul dintre cei mai intelepti oameni. Pilda lui Solomon despre sensul vietii si...

Punctul de pe corp care te poate scapa de atacurile de tahicardie si panica! Dureaza doua minute

Atacurile de tahicardie, de panica si de anxietate pot fi uneori foarte greu de gestionat. Problemele de anxietate cronica si stresul cotidian pot subrezi...

Mihai Sora, mesaj de sustinere pentru Irina Rimes: „Ce suflet schingiuit trebuie sa ai ca sa batjocoresti un copil talentat si inteligent”

Filosoful Mihai Sora ii ia apararea Irinei Remes, tinta a unui val de ironii si atacuri pe retelele de socializare si din...