Acasă Stirile zilei A fost creata LIMBA ELECTRONICA, capabila sa distinga mai multe tipuri de...

A fost creata LIMBA ELECTRONICA, capabila sa distinga mai multe tipuri de BERE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii spanioli au creat limba electronica, capabila sa distinga mai multe sortimente de bere, o reusita considerata un prim pas catre construirea unui robot inzestrat cu simtul gustului.

Prototipul, prezentat in revista stiintifica specializata Food Chemistry, are o rata de precizie de 82%.

Inspirandu-se din felul in care functioneaza limba umana si papilele sale ultrasensibile, „conceptul de limba electronica, artificiala, consta in folosirea unei varietati de senzori care reactioneaza la diversi compusi chimici cautati”, a explicat intr-un comunicat Manuel del Valle, chimist la Universitatea autonoma din Barcelona.

Limba electronica este alcatuita din 21 de „electrozi ionici” care reactioneaza la diferite substante, precum amoniu, sodiu, nitrati si cloruri.

Spectrul semnalelor generate de aceasta limba artificiala a fost apoi calibrat in functie de diferitele tipuri de bere la care dispozitivul a fost expus.

Gratie unei analize informatice si unui proces automatic „de invatare supravegheata”, dispozitivul „ne-a permis sa diferentiem principalele categorii de bere studiate: schwarzbier (bere neagra), lager, dublu malt, pils, alsaciana si fara alcool, cu o rata de reusita de 81,9%”, a precizat coordonatorul proiectului.

In schimb, organul artificial a fost incapabil sa recunoasca bauturile ale caror semnaturi chimice nu i-au fost predate (amestec de bere si sucuri racoritoare si alte bauturi), dovada a fiabilitatii sale, considera expertii.

„Acest instrument ar putea intr-o buna zi sa echipeze robotii cu un simt al gustului” si ar putea chiar sa „inlocuiasca grupurile de degustatori din industria alimentara, pentru a ameliora calitatea produselor destinate consumului”, au adaugat coordonatorii studiului.

Sursa: mediafax.ro