Acasă Sanatate Oamenii le ignora, dar aceste semne tradeaza un cancer de colon!

Oamenii le ignora, dar aceste semne tradeaza un cancer de colon!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cancerul de colon  este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Unele simptome ale cancerului colorectal sunt adesea trecute cu vederea pentru ca sunt foarte subtile si usor de confundat cu unele afectiuni mai putin grave.

Iata care sunt cele mai frecvente semne de avertizare ale cancerului colorectal, pe care in mod normal, oamenii le ignora.

1. Crampe

Unul dintre primele simptome ale cancerului de colon trecut cu vederea sunt crampele in zona abdominala. Ceea ce face ca acest semn sa fie atat de usor ignorat este faptul ca crampe abdominale sunt adesea legate de multe alte afectiuni, non-canceroase. Desi este adevarat ca crampele abdominale nu sunt intotdeauna un semn de alarma, in cazul in care crampele sunt intense si de lunga durata si nu dispar, mai ales daca sunt insotite de alte simptome, nu ezitati sa discutati problema cu un doctor.

2. Oboseala
Un alt simptom frecvent ignorat este oboseala. Oboseala cronica este atat de comuna in aceste zile, incat nu e de mirare ca acest simptom este adesea considerat ca fiind nesemnificativ. Stilul de viata agitat si privarea de somn sunt cele mai frecvente cauze care duc la oboseala.

Cu toate acestea, in cazul in care oboseala nu dispare chiar si atunci cand v-ati odihnit suficient, acest semn n-ar trebui ignorat. Chiar mai mult, daca este insotita de alte simptome, este un avertisment serios. Celulele canceroase folosesc energia corpului provocand astfel oboseala. in plus, cancerul de colon poate declansa sangerare rectala, arata doctorulzilei.

3. Pierdere brusca in greutate

Pierderea brusca si neintentionata a mai mult de 5% din masa corporala in cateva luni, este un semn serios care nu ar trebui sa fie ignorat. De exemplu, daca aveti o greutate de 70 de kilograme si pierdeti intr-un timp foarte scurt mai mult de 3 kilograme, fara sa va schimbati dieta este un semn clar ca trebuie sa va consulte un medic.

Asa cum am mentionat deja, celulele canceroase folosesc energia organismului in timp ce sistemul imunitar se straduieste din greu sa opreasca boala. Acest consum excesiv de energie cauzeaza o pierdere drastica in greutate.

in cazul cancerului colorectal, aparitia unei tumori poate bloca colonul afectand astfel miscarile intestinale ale unei persoane si poate cauza pierderea apetitului si pierderea radicala in greutate.

4. Modificarea tranzitului intestinal

Modificarile tranzitului intestinal pot cuprinde diaree, constipatie, modificare a calibrului si formei scaunului. Daca ati remarcat simptome precum balonare, discomfort, greata, gaze, diaree, constipatie,mucus in scaun, scadere in greutate, varsaturi este bine sa mergeti la un consult de specialitate.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru cresterea numarului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generala a publicului.

“Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos