Acasă Sanatate Oamenii de stiinta dau cartile pe fata! Chimioterapia poate contribui la raspandirea...

Oamenii de stiinta dau cartile pe fata! Chimioterapia poate contribui la raspandirea cancerului si la declansarea unor tumori mai agresive!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Chimioterapia ar putea permite cancerului sa se raspandeasca in corp si de asemenea ar putea declansa tumori mult mai agresive, sugereaza un nou studiu citat joi de The Telegraph.

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a studiat impactul medicamentelor asupra pacientelor diagnosticate cu cancer de san si a descoperit ca acestea sporesc posibilitatea ca celulele tumorale sa migreze in alte zone ale corpului unde sunt aproape intotdeauna letale.

Circa 55.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in Marea Britanie in fiecare an, iar 11.000 urmeaza sa isi piarda viata din aceasta cauza, noteaza sursa citata.

Multor paciente le este administrata chimioterapia inainte de interventia chirurgicala, insa noua cercetare sugereaza ca, desi aceasta reduce tumorile pe termen scurt, ea ar putea totodata declansa raspandirea celulelor canceroase in corp.

Se crede ca medicatia toxica declanseaza un mecanism de reparare al corpului care in cele din urma stimuleaza tumorile sa devina din nou mai puternice. in plus, acesta sporeste numarul de „puncte de acces” pe vasele de sange, fapt ce permite cancerului sa se raspandeasca in organism.

Doctor George Karagiannis de la Colegiul de Medicina „Albert Einstein” din cadrul Universitatii Yeshiva din New York a descoperit ca numarul de ”puncte de acces” a crescut la 20 de paciente carora le-au fost administrate doua medicamente obisnuite in cadrul chimioterapiei.

De asemenea, Karagiannis a observat ca in cazul soarecilor chimioterapia contra tumorilor mamare a inmultit numarul de celule canceroase care circulau in corp si in plamani.

Cercetatorul recomanda ca pacientele sa fie monitorizate in timpul chimioterapiei pentru a se verifica daca celulele tumorale au inceput sa circule in corp si daca au aparut ”puncte de acces”. ”O abordare ar fi aceea de se preleva o cantitate mica de tesut tumoral dupa cateva doze de chimioterapie preoperatorie”, a precizat el.

„in cazul in care se observa ca numarul markerilor a crescut, am recomanda intreruperea chimioterapiei si efectuarea mai intai a interventiei chirurgicale, urmata de chimioterapie postoperatorie”, a subliniat cercetatorul care a precizat ca echipa sa efectueaza in prezent studii clinice extinse.

”in cadrul acestui studiu nu am investigat decat diseminarea indusa de chimioterapie a celulelor tumorale in cancerul de san. in prezent lucram si la alte tipuri de cancer pentru a afla daca se genereaza efecte similare”, a spus Karagiannis.

Studiul a fost publicat in jurnalul ”Science Translational Medicine”.

Sursa: Agerpres