Acasă Stirile zilei Oamenii de STIINTA au conceput dispozitivele electronice care se topesc in corpul...

Oamenii de STIINTA au conceput dispozitivele electronice care se topesc in corpul uman! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii ne dorim ca dispozitivele electronice personale sa fie durabile, dar in cazul in care suntem pacienti, s-ar putea sa fie mai bine daca acestea s-ar dizolva in corpul nostru.

Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea Illinois sustin ca au reusit sa creeze dispozitive medicale mici, inchise in gogosi de matase, care, dupa ce isi ating telul pentru care au fost create, se dizolva in organismele soarecilor de laborator. Reusita ar putea fi un pas inainte nu numai in medicina, ci si in ceea ce priveste eliminarea deseurilor electronice.

In prezent, medicii deja folosesc implanturi care distribuie medicamente in organism sau pentru a oferi stimulare electrica, dar care nu au capacitatea de a se dizolva. Noua practica are drept scop formarea de dispozitive care sa se dizolve, dupa ce si-au indeplinit misiunea, fara a fi nevoie de indepartare chirurgicala.

In experiment, dispozitivul, care arata precum un mic cip, au fost create pentru a genera caldura, o strategie care are potentialul de a ajuta la evitarea infectarii dupa interventii chirurgicale, prin indepartarea microbilor.

Mecanismele au functionat in interiorul soarecilor pentru mai bine de o saptamana, pana cand stratul protector al acestora s-a dizolvat suficient cat sa le permita fluidelor din organism sa erodeze elementele cheie ale dispozitivelor. Dupa trei saptamani, micile gadgeturi au disparut total.

In viitor, astfel de mecanisme ar putea fi utilizate pentru monitorizarea corpului si eliberarea medicamentelor sau pentru producerea curentului electric cu scopul de a accelera vindecarea oaselor.

Cercetatorii au folosit matasea pentru ca ea are capacitatea de a ramane intacta pentru diferite perioade de timp, de la cateva secunde, la cateva saptamani sau chiar ani. Circuitele dispozitivului au fost construite din alte materiale care se degradeaza in interiorul organismului, precum magneziul si siliciul.