Acasă Stirile zilei O romanca dintr-un sat bistritean a devenit sefa de promotie la Sorbona!...

O romanca dintr-un sat bistritean a devenit sefa de promotie la Sorbona! Vezi povestea impresionanta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Provenita dintr-o familie simpla de romani din Lunca Ilvei, tanara Andreea Grad urmeaza, in momentul de fata, cursurile corespunzatoare unui dublu masterat – Universitatea Sorbona si Universitatea Pantheon-Assas, Paris. Remarcabil este faptul ca, anterior, a devenit sefa de promotie la una dintre cele mai prestigioase si mai vechi universitati ale lumii: Universite Paris-Sorbonne, scrie cunoastelumea.

Mama sa a lucrat in trecut ca secretara si apoi s-a dedicat totalmente familiei si gospodariei, in vreme ce tatal sau desfasoara solicitanta activitate de padurar intr-o zona montana. Ambii parinti au sustinut din rasputeri eforturile tinerei de a avansa pe drumul cunoasterii. Andreea are acum 21 de ani si s-a integrat perfect in mediul universitar parizian.

Drumul care avea sa o duca la Sorbona a pornit de la dragostea deosebita a fetei pentru limba franceza, care s-a dezvoltat pe cand urma cursurile C.N. „Andrei Muresanu” din Bistrita. Marea atractie pentru graiul lui Voltaire i-a deschis cu usurinta calea catre Franta, tara cu ale carei realitati culturale a avut prilejul sa ia contact inca din anii de liceu. Pe de alta parte, ca eleva de liceu a fost nelipsita de la fazele nationale ale olimpiadelor de limba franceza din Romania.

Sa fii admis intr-o facultate din cadrul Universitatii Sorbona nu este, s-o recunoastem, la indemana oricui, dar Andreea Grad a dovedit ca este suficient sa stii cu claritate ceea ce vrei si sa perseverezi pe drumul ales pentru a ajunge… chiar mai departe decat iti propusesesi initial. Sorbona nu-i accesibila tuturor si indiferent de rezultatele la invatatur, iar statutul de sef de promotie obtinut in aceasta universitate este un obiectiv la care multi dintre tinerii Europei nici macar nu indraznesc sa viseze.

Dupa cum marturisea Andreea, acomodarea la Sorbona n-a fost deosebit de dificila, dar mediul de instruire si de viata nou in care s-a plasat dupa plecarea din Romania i-a pus putin la incercare abilitatile de adaptare in primul an universitar, lucru care insa n-a impiedicat-o, nici atunci, sa obtina performante universitare aflate cu mult peste medie.

Dupa ce acomodarea a avut loc, tanara plecata din Lunca Ilvei si-a aratat insa adevarata capacitate. Andreea se afla de multa vreme in competitie cu ea insasi, intr-un constant efort de autodepasire, dar intr-al doilea an de facultate cei mai buni dintre colegii sai isi vedeau deja periclitate pozitiile din ierarhia universitara.

Tanara marturiseste ca nu satisfactia oferita de notele mari a impulsionat-o cel mai mult, ci puternica dorinta de a fi admisa la programul masteral pe care il urmeaza in prezent. Un program masteral la care, de asemenea, accesul este conditionat de rezultatele excelente la invatatura, numarul de locuri fiind redus… si concurenta acerba.

Anul ultim de facultate l-a petrecut pregatindu-se pentru admiterea la acest dublu masterat, ce are ca obiect de studiu relatiile internationale si stiintele politice. Statutul de sefa de promotie l-a dobandit doar ca un efect colateral si ca o incununare a muncii asidue de autoinstruire, nefiind vreodata unul dintre obiectivele sale principale. Cu putina vreme inainte de absolvire, Andreea a aflat ca este sefa de promotie la Sorbona, lucru pe care nu l-a considerat extraordinar… Cu toate ca este.

Tinerii de acest fel sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei peste hotare. Poate ca, intr-o zi, ei vor conduce ambasadele unei Romanii demne si respectate in comunitatea internationala.