O operatie unica! Doi medici romani au reusit cu succes sa opereze un bebelus in burtica mamicii

Raw Life and Style

Pana azi, unicul caz din lume care a fost reusit cu un mare succes, este al medicilor neurochirurgi Sergiu Stoica si Hadi Rahimian. Joi, 5 noiembrie au avut un vis profesional comun: sa opereze in utero un caz de spina bifida la un copilas inca nevenit pe lume.

bebeee

Cei doi medici neurochirurgi au facut o minune, operand un bebelus nenascut, aflat in burta mamei, de numai 1kg si 250 de grame, la capatul coloanei vertebrale, pentru a reface canalul care tine maduva spinarii. Bebelusul mai are opt saptamani pana se va naste.

Astfel de operatii s-au facut in Statele Unite in mod experimental numai in doua centre universitare, conform braininstitute.

Click pe aceeasi tema:  Prima operatie complicata pe creier a avut loc in urma cu 4.500 de ani in Muntii Apuseni! Pacienta a supravietuit interventiei!

In Europa cei doi medici romani au reusit pentru prima data o astfel de performanta.

Spida bifida se petrece in cazul in care nu are loc o dezvoltare corecta a tubului neural al fatului in uterul mamei (pantec). Cele doua parti ale coloanei vertebrale nu reusesc sa se uneasca si lasa o zona deschisa, numita fistula. Maduva spinarii si nervii nu se formeza corespunzator. Este un defect congenital si inseamna pe scurt ca nu s-a inchis complet coloana vertebrala.

Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrica-ginecologie, cu un interes special in medicina materno-fetala, avand o experienta deosebita in supravegherea sarcinii cu risc inalt, respectiv in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor asociate sarcinii si al impactului acestora asupra fatului.

Click pe aceeasi tema:  O planta suta la suta romaneasca poate trata cele mai grave boli!

Dr. Sergiu Stoica, medic format ca neurochirurg in cadrul Universitatii Henri Poincare, Nancy, Franta, detine o diploma de neurochirurg european, acordata de Asociatia Europeana a Societatilor de Neurochirurgie.

In perioada 2005-2007 a fost asistent universitar la Universitatea de Medicina din Montreal, unde s-a supraspecializat in neurochirurgie vasculara si tumorala. in 2007, s-a intors in tara cu dorinta de a pune in valoare experienta acumulata in strainatate si de a face in Romania neurochirurgie de inalta performanta.

spre