Pana azi, unicul caz din lume care a fost reusit cu un mare succes, este al medicilor neurochirurgi Sergiu Stoica si Hadi Rahimian. Joi, 5 noiembrie au avut un vis profesional comun: sa opereze in utero un caz de spina bifida la un copilas inca nevenit pe lume.

bebeee

Cei doi medici neurochirurgi au facut o minune, operand un bebelus nenascut, aflat in burta mamei, de numai 1kg si 250 de grame, la capatul coloanei vertebrale, pentru a reface canalul care tine maduva spinarii. Bebelusul mai are opt saptamani pana se va naste.

Astfel de operatii s-au facut in Statele Unite in mod experimental numai in doua centre universitare, conform braininstitute.

In Europa cei doi medici romani au reusit pentru prima data o astfel de performanta.

Spida bifida se petrece in cazul in care nu are loc o dezvoltare corecta a tubului neural al fatului in uterul mamei (pantec). Cele doua parti ale coloanei vertebrale nu reusesc sa se uneasca si lasa o zona deschisa, numita fistula. Maduva spinarii si nervii nu se formeza corespunzator. Este un defect congenital si inseamna pe scurt ca nu s-a inchis complet coloana vertebrala.

Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrica-ginecologie, cu un interes special in medicina materno-fetala, avand o experienta deosebita in supravegherea sarcinii cu risc inalt, respectiv in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor asociate sarcinii si al impactului acestora asupra fatului.

Dr. Sergiu Stoica, medic format ca neurochirurg in cadrul Universitatii Henri Poincare, Nancy, Franta, detine o diploma de neurochirurg european, acordata de Asociatia Europeana a Societatilor de Neurochirurgie.

In perioada 2005-2007 a fost asistent universitar la Universitatea de Medicina din Montreal, unde s-a supraspecializat in neurochirurgie vasculara si tumorala. in 2007, s-a intors in tara cu dorinta de a pune in valoare experienta acumulata in strainatate si de a face in Romania neurochirurgie de inalta performanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.