Romanii platesc de la 1 ianuarie 2017 o noua taxa pe care o vor resimti serios in buzunare. Este vorba despre achitarea CASS pentru veniturile suplimentare obtinute de pe urma depozitelor bancare, dividende. Astfel chiar daca aveti un PFA, sunteti pensionari sau salariati si platiti deja contributia la sanatate, de la 1 ianuarie 2017 veti plati in plus. Peste 10 milioane de romani vor fi afectati.

Este vorba despre o taxare veniturilor suplimentare obtinute de romani din depozite bancare, actiuni la bursa, dividende sau drepturi de proprietate intelectuala. Pentru acesti bani obtinuti in afara salariilor si pensiilor, romanii vor achita de la anul contributia pentru sanatate de 5,5%. Exista insa o limitare: contributia va fi raportata la o suma egala cu cinci salarii medii pe economie, calculata pe un an.

Insa multi romani vor fi afectati de aceasta masura. Daca ne uitam la banci – sunt 10 milioane de romani isi tin banii agonisiti in depozitele bancare. E drept ca multi – mai exact, patru milioane de romani – au sub 100 de lei fiecare in depozite. Doua milioane au intre 100 si 1.000 de lei, dar peste 3 milioane de romani au intre 1.000 si 50.000 de lei pusi deoparte la banca. Iar 600 de mii de romani tin in depozite peste 50.000 de lei.

sursa: digi24.ro