Acasă Politic O noua misiune FMI la Bucuresti. De ce ar trebui sa ne...

O noua misiune FMI la Bucuresti. De ce ar trebui sa ne temem de aceasta data

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua misiune FMI va sosi marti la Bucuresti pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by. Vizita, la care vor participa reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, se va incheia pe 5 februarie.

„Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti, astfel incat sa fie asigurata tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB”, a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Amintim ca board-ul FMI a amanat in decembrie discutia privind evolutia acordului cu Romania, intrucat autoritatile nu au putut trimite scrisoarea suplimentara de intentie fara semnatura presedintelui.

Basescu a declarat, marti, ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.

„Decizia mea este ca aceasta acciza suplimentara de 7 eurocenti, plus TVA, adica 8,68 eurocenti cu TVA aplicat, decizia mea categorica este ca aceasta taxa sa nu se introduca”, a spus presedintele.

Basescu a sustinut ca estimarile privind scaderea pretului la combustibil reprezinta „o minciuna”, iar daca de la 1 aprilie se vom mai adauga 41,8 bani la fiecare litru de benzina si motorina se va resimti si mai puternic in preturi si inflatie.

Seful statului a aratat ca a transmis Guvernului locul de unde sa se reduca cheltuielile, iar cu ocazia vizitei Fondului Monetar International, va fi foarte atent ca recomandarile de tara care au fost facute Romaniei de Comisia Europeana sa fie introduse in scrisoarea catre Fond.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos