Guvernul Ponta vrea sa se puna bine cu o categorie de proprietari de autoturisme si a a aprobat miercuri introducerea unei noi categorii de autovehicule pe lista celor scutite de plata timbrului de mediu. Timbrul de mediu se plateste de obicei la prima inmatriculare in Romania a unei masini. Acum Guvernul a decis ca autovehiculele folosite de unitatile din sistemul administratiei penitenciare sa fie exceptate de la plata timbrului de mediu, conform unui anunt facut de Guvern.

Masura este inclusa intr-un Proiect de lege pentru completarea art. 3 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a fost aprobat astazi in cadrul sedintei saptamanale a Executivului.

Aceasta va contribui, potrivit sursei citate, la o degrevare a bugetului ANP. Potrivit AvocatNet.ro, alte autovehicule exceptate de la plata timbrului de mediu sunt:

  • cele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
  • cele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
  • cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri, precum si a celor destinate transportului prescolarilor si elevilor;
  • cele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, cele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, dar si cele speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

Pe deasupra timbrul de mediu nu se plateste pentru vehiculele istorice, cele transferate gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice, cele confiscate/intrate in proprietatea privata a statului si acordate gratuit, cele destinate competitiilor sportive sau dobandite prin mostenire.

De asemenea, taxa nu este aplicabila autovehiculelor “acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica”, asa cum mai scrie in actul normativ mentionat.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus la dispozitia soferilor un soft ce poate fi accesat online si prin intermediul caruia se poate calcula suma pe care trebuie sa o plateasca pentru timbrul de mediu in 2015.Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie sa completati toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plata.

Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 in locul taxei auto, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Asadar, cuantumul timbrului de mediu valabil in 2015 se va calcula in functie de cursul leu/euro pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a stabilit in 1 octombrie.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro, mai mic fata de cel din 1 octombrie 2013 cu 0,88%. Pentru 2014, timbrul de mediu a fost determinat pe baza cursului de schimb afisat de BCE pe 1 octombrie 2013, care a fost de 4,4485 lei/euro.

surse: avocatnet.ro, onlinereport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.