Acasă Sanatate O noua amenintare pentru om din cauza unui animal. Au fost infectati...

O noua amenintare pentru om din cauza unui animal. Au fost infectati cu hepatita

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua tulpina de hepatita E, care in mod normal infecteaza doar soarecii, a fost descoperita la mai multe persoane din Hong Kong. Pana in prezent au fost raportate deja peste 10 cazuri. Ce intriga insa medicii este cum a ajuns acest virus la om.

Primul astfel de caz, de infectare cu HEV, a fost raportat in Hong Kong in 2018, arata Live Science. De atunci, inca 10 oameni din zona au fost testati pozitiv pentru HEV. Cel mai recent caz s-a inregistrat in 30 aprilie, cand lumea era cu ochii pe coronavirus.

Persoana infectata cel mai recent este un barbat in varsta de 61 de ani, care a fost spitalizat cu o functionare anormala a ficatului, transmite ziare.com.

Insa medicii ridica nedumeriti din sprancene, nestiind cum ajunge acest virus de la rozatoare la oameni.

Cel putin in cazul pacientului de 61 de ani nu s-a gasit niciun indiciu. In casa sa nu s-au gasit soareci sau excremente ale acestora, iar barbatul nu a calatorit recent nicaieri.

Se crede ca virusul a ajuns la om prin mancarea sau apa contaminate cu excrementele rozatoarelor sau prin manipularea unor obiecte contaminate. Insa niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedita.

Exista si ipoteza ca un alt animal sa treaca virusul de la rozatoare la om, sa joace rolul de intermediar.

„Ce stim e ca soarecii din Hong Kong au virusul, iar atunci cand testam oameni, gasim virusul. Dar cum se transmite acesta – daca soarecii ne contamineaza hrana sau daca e un alt animal implicat, nu stim”, a declarat dr. Siddharth Sridhar, microbiolog la Universitatea din Hong Kong, unul dintre primii medici care au descoperit virusul HEV la om.

In afara Hong Kong-ului, o infectie cu HEV a fost raportata in Canada, in 2019, in cazul unui barbat care se intorsese din Africa.

Cel mai probabil, boala este prezenta si in alte tari, insa nu se fac teste care sa o recunoasca.