Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis a anuntat ce e obligatoriu si ce e recomandare dupa...

Klaus Iohannis a anuntat ce e obligatoriu si ce e recomandare dupa 15 mai. Purtarea mastii devine obligatorie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut marti o noua declaratie de presa la Palatul Cotroceni, facand mai multe precizari cu privire la masurile care vor fi obligatorii dupa 15 mai si prezentand o serie de recomandari. Seful statului a subliniat ca va trebui sa purtam masti in spatiile inchise, sa pastram distanta de 1,5 metri fata de alte persoane si sa ne spalam des si intens mainile.

Declaratia completa a presedintelui

Din pacate, epidemia COVID-19 este inca intre noi. Nu este momentul sa ne relaxam prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numarul de o mie de victime ale acestei epidemii. in continuare, avem in fiecare zi sute de cazuri noi.

Totusi, se apropie data administrativa de 15 mai, cand se termina starea de urgenţa si vom intra intr-o alta forma de organizare, tipica pentru situatii de epidemii si anume in starea de alerta. Foarte multi romani se intreaba si ne intreaba ce se schimba dupa 15 mai, ce nu se schimba, ce noutati avem pentru ei.

in primul rand, as mentiona ce devine obligatoriu din 15 mai, sunt lucruri foarte simple, dar foarte, foarte importante. Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul mastii, o masca care acopera gura si nasul, atunci cand ne gasim in spatii interioare. De exemplu, cand mergem la magazin sau cand mergem sa cumparam alimente sau in alte situatii, de exemplu cand mergem cu transportul public in comun, cand intram in statia de metrou, evident in metrou, deci in interior masca este obligatorie. Este obligatorie, atentie, nu este o recomandare, este obligatorie pastrarea unei distante, distanta obligatorie intre persoane este de 1,5 metri, asta insemnand distanta a doua brate; daca amandoi intindem bratul, distanta cautata este asta.

Igiena mainilor devine obligatorie si este extrem de importanta. Trebuie sa ne spalam pe maini cat se poate de des si intotdeauna cand venim acasa de la magazin sau de la o activitate in afara.

Ce se redeschide? Se vorbeste foarte mult despre asa-numita relaxare. Am spus la inceput: nu este cazul sa ne relaxam, dar anumite activitati trebuie reluate. in acest sens se redeschide partial comertul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din strada, se redeschid saloanele de ingrijire personala, se redeschid muzeele.

O chestiune pe care nu putem sa o dispunem, dar putem sa o recomandam: recomandam autoritatilor locale ca din 15 mai sa redeschida parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunta? Ce inseamna aceasta relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunta la obligatia de a sta acasa si se renunta la obligatia unei declaratii atunci cand ne deplasam in interiorul localitatii. Deci, atentie, putem sa ne deplasam in interiorul localitatii in care locuim fara sa avem nevoie de declaratie, fara sa avem nevoie de acordul cuiva. Totusi, in interesul nostru si al celor pe care dorim sa ii protejam, nu trebuie sa exageram, trebuie sa renuntam la deplasarile la care se poate renunta fara prea mari sacrificii. Ce ramane, totusi, obligatoriu este in continuare, in prima etapa, interzisa deplasarea in afara localitatii, sigur, cu exceptii. Aceste exceptii vor fi enumerate in decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, sunt exceptii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge in afara localitatii pentru muncile agricole; se poate iesi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totusi, cand iesim din localitate este in continuare nevoie de o declaratie, mai putin in zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucurestiului foarte multa lume vine la serviciu in Bucuresti si se intoarce. Pentru aceste deplasari, in interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declaratie. Dar daca mergeti, de exemplu, din Bucuresti intr-un oras din provincie, pentru a rezolva o problema care se incadreaza intre exceptii, aveti nevoie de o declaratie scrisa.

O tema pe care eu personal o consider foarte importanta si stiu ca sunt multi romani care considera aceasta chestiune foarte importanta – bisericile. Serviciile religioase cu credinciosi vor fi reluate in conditii speciale si anume serviciile religioase cu credinciosi pot fi reluate in prima faza in curtea bisericii sau in fata bisericii, deci in exterior. Credinciosii vor purta obligatoriu masca si vor pastra obligatoriu distanta de 1 metru si jumatate. in a doua si in a treia etapa, aceste conditii vor fi, evident, rediscutate, dar noi consideram ca este important sa facem un prim pas si sa facem iarasi posibile serviciile religioase cu credinciosi, repet – in aceasta prima etapa doar in aer liber.

Vreau acum sa multumesc si sa apreciez munca celor din prima linie in lupta cu aceasta epidemie – medicii, personalul medical, personalul care ajuta in spitale si in alte unitati medicale. Astazi, in mod special, felicitari asistentilor medicali, fiindca este ziua lor internationala!

A ramas o categorie pe care as mentiona-o si anume sportivii. Pentru sportivi, avem doua situatii. Profesionistii isi pot relua cantonamentele in conditii speciale de igiena, de verificari medicale, insa competitiile sportive, in aceasta prima etapa, nu vor incepe. Deci, repet – sportivii profesionisti isi pot relua cantonamentele in conditii foarte clare descrise, dar competitiile sportive nu vor reluate acum, in prima etapa. Pentru sportivii amatori este posibil sa-si reia activitatea doar acolo unde se face sport individual – sport individual, inclusiv daca se foloseste o baza sportiva, dar numai in aer liber. Deci, pentru amatori este posibil sa isi reia activitatea doar la sporturi individuale si doar in aer liber. Iar daca se foloseste o baza sportiva, accesul in vestiar, deci acolo unde isi schimba echipamentul, nu este permis.

in final, ma adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are in lucru o lege care reglementeaza activitatile, restrictiile si felul in care se gestioneaza aceasta stare de alerta. Este nevoie urgenta de aceasta lege si solicit Parlamentului, parlamentarilor, sa decida pe aceasta lege cu maxima celeritate.