Acasă Stirile zilei Stiinta O MUMIE veche de 3.600 de ani a fost descoperita in Egipt!

O MUMIE veche de 3.600 de ani a fost descoperita in Egipt!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O mumie veche de 3.600 de ani a fost descoperita in orasul antic Luxor, in interiorul unui sarcofag din lemn decorat cu desene ce reprezinta pene de pasari.

Descoperit de o echipa de arheologi spanioli, sarcofagul, care are o lungime de doi metri si o latime de 50 de centimetri, se afla intr-o stare de conservare buna, iar culorile sale sunt inca vii, potrivit comunicatului emis de ministerul egiptean.

Un sarcofag decorat cu pene de pasari reprezinta o descoperire foarte rara, a precizat ministrul Mohamen Ibrahim.

„Sarcofagul dateaza din timpul dinastiei a XVII-a (1.600 i.e.n.)”, a explicat directorul departamentului pentru perioada faraonica din Ministerul Culturii, Ali el-Asfar.

„Ar putea apartine unui om de stat important, dupa cate am dedus din analiza preliminara a sarcofagului si a inscriptiilor sale”, a adaugat el.

Sarcofagul poarta inscriptii hieroglife realizate cu scopul de a facilita calatoria in lumea mortilor, potrivit credintelor din perioada faraonica.

Penele desenate o simbolizeaza pe Maat, zeita egipteana a dreptatii, care cantarea inimile mortilor cu o balanta, comparandu-le greutatea cu aceea a unei pene, pentru a determina statutul fiecarui decedat in lumea mortilor.

Descoperirea a avut loc intr-un vechi sit funerar de pe malul occidental al complexului Luxor, in apropiere de un mormant al administratorului depozitelor reginei Hatsepsut, membra a dinastiei a XVIII-a, care a domnit in Egipt din 1502 i.e.n. pana in 1482 i.e.n.

Arheologii spanioli, care efectueaza sapaturi in complexul Luxor de 13 ani, au descoperit anul trecut sarcofagul din lemn al unui baiat in varsta de cinci ani, datand din timpul dinastiei a XVII-a.

Luxor, oras din sudul Egiptului, care are circa 500.000 de locuitori, este celebru pentru templele sale faraonice de pe malurile Nilului.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos