Pietrele vii sau pietrele insufletite sunt unele din cele mai bizare plante din lume datorita aspectului viu al acestora.

Lithops e una dintre cele mai cautate plante. Creste in zonele foarte uscate cu tulpinile ingropate in pamantul pietros si uscat si numai cu varfurile tulpinilor vizibile. Majoritatea si-au facut sabloane complexe la varfurile frunzelor, lucru care le face sa aiba aspect de piatra, de unde numele de pietre vii.

I se mai spune si “piatra insufletita” sau “piatra vie” din pricina adaptarilor pe care le-a realizat in conditiile climatice aspre din Namibia si Africa de Sud. Privita mai atent, insa, planta functioneaza ca oricare alta, iar frunzele, nicidecum absente ci doar transformate, s-au specializat mai mult in retinerea umezelii.

Aspectul plantei Lithops, asemanator cu al unei pietre, este explicat de cercetatori ca o masura de evitare a pradatorilor. Din fericire pentru iubitorii florilor de apartament, oricine poate avea in propria locuinta una sau mai multe exemplare de Lithops intrucat semintele plantei suculente se comercializeaza intens mai ales pe internet.

Un alt avantaj il constituie faptul ca plantele nu sunt pretentioase si nu necesita conditii exceptionale de crestere. Toate cele necesare sunt: lumina, caldura si un sol bine drenat. In regiunile temperate ale Pamantului, plantele se tin complet uscate pe parcursul anotimpului rece, si se uda doar dupa ce frunzele vechi au fost inlocuite de altele noi.

In schimb, se uda toamna, inainte sa intre in perioada de dormitare ce are loc iarna. Cele mai bune rezultate, in cazul plantei Lithops, se obtin in conditii de sera.

Un alt motiv bun pentru a creste pietre vii e ca au flori mari ca si margaretele ce apar dintre cele doua frunze.

Vezi GALERIA FOTO pe LumeaBizara.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.