Un tratament miraculos introdus de putin timp in Romania a facut minuni. Cateva sute de bolnavi din Iasi si alte judete ale Moldovei au plans de fericire, dupa ce au aflat ca nu mai sufera de o boala care i-a chinuit ani de zile si au trait cu teama ca oricand pot muri. Este vorba de pacientii diagnosticati cu hepatita cronica virala de tip C si ciroza hepatica C cu stadiul 4 de fibroza care au urmat tratamentul fara interferon, un tratament revolutionar introdus pentru prima data in Romania.

Majoritatea pacientilor au terminat tratamentul, iar ceilalti sunt in ultima etapa a terapiei. Medicii de specialitate sustin ca rezultatele sunt spectaculoase, exceptionale. Multi dintre bolnavi au fost uimiti cand au aflat, dupa finalizarea tratamentului si efectuarea unui control de specialitate, ca s-au vindecat. Multora nu le-a venit sa creada si au venit la medic de mai multe ori, sa se convinga ca au scapat de boala.

„Au fost in jur de o mie de dosare, toate aprobate. Eu am avut 30 de pacienti. Foarte multi au terminat tratamentul. Rezultatele sunt exceptionale. Acest tratament are o reusita definitiva, de suta la suta, si fara reactii adverse. Dupa trei luni de la finalizarea tratamentului fara interferon, pacientilor li s-a facut viremia, care a fost nedetectabila, si pacientii a fost considerati vindecati. Acesti bolnavi au avut o sansa foarte mare sa fie contemporani cu tratamentul fara interferon. Cu toate acestea, pacientii trebuie sa fie foarte atenti, sa aiba un regim de protejare a ficatului.

Trebuie sa acorde o atentie maxima asupra alimentatiei, a consumului de alcool. Boala nu mai evolueaza, dar trebuie sa respecte anumite reguli. Bineinteles ca, initial, nu le-a venit sa creada ca s-au vindecat. Pentru linistea lor, pe unii dintre pacienti i-am rugat sa vina peste un an sa faca viremia. Asta inseamna cantitatea de virus hepatic care exista in sange. Tratamentul a avut o durata de 3 luni si pentru fiecare pacient costul a fost de 47.000 de euro. Dosare se mai pot depune, dar nu mai sunt pacienti cu fibroza F4. Programul va continua si, probabil, din toamna va incepe o noua etapa pentru pacientii care sufera de ciroza, gradul de fibroza F3. Aici avem de trei ori mai multi pacienti fata de numarul celor cu gradul de fibroza F4″, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, conform bzi.

Tratamentul este sustinut financiar printr-un program Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Conform medicilor de specialitate, terapie fara interferon reprezinta o speranta pentru bolnavii care sufera de ciroza, gradul de fibroza F4 si F3, care nu au nicio alta alternativa, fiind diferita de dubla terapie cu interferon.

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului si se poate transmite prin transfuzii de sange sau produse contaminate, interventii medicale sangerande cu instrumentar contaminat, tatuaje, sex neprotejat cu persoane infectate, utilizarea in comun a acelor de catre cei care isi administreaza droguri intravenoase. Boala se poate transmite, mult mai rar, de la mama la fat, in timpul nasterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.