Acasă Stirile zilei O echipa de astronomi a descoperit cea mai indepartata galaxie cunoscuta pana...

O echipa de astronomi a descoperit cea mai indepartata galaxie cunoscuta pana in prezent! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa de astronomi a descoperit cea mai indepartata galaxie cunoscuta pana in prezent, cu ajutorul telescopului spatial Hubble.

Lumina emisa de aceasta galaxie, denumita z8_GND_5296, a avut nevoie de 13,1 miliarde de ani pentru a ajunge la telescopul spatial Hubble si la Observatorul Keck din Hawaii – ambele au detectat galaxia in infrarosu, informeaza Reuters.

„Invatam atat de multe lucruri despre o regiune atat de indepartata in timp incat ne este greu sa o intelegem. Aceasta galaxie se afla la aproape 13,1 miliarde de ani in urma si asta se intampla cu 8 miliarde de ani inainte ca Soarele nostru sa se nasca si, desigur, cu mult mai mult inainte ca viata sa apara”, a spus coordonatorul studiului, Steven Finkelstein, profesor la Universitatea Texas din Austin.

In mod surprinzator, dintr-un total de 43 de candidati – galaxii indepartate -, z8_GND_5296 a fost singura care a prezentat dovezile chimice-cheie de care oamenii de stiinta au nevoie pentru a-i confirma distanta.

Cercetatorii considera ca, la un anumit moment, razele ultraviolete puternic incarcate energetic provenind dintr-o stea care a explodat au despartit atomii de hidrogen intergalactic in electroni si protoni. Odata ionizat, hidrogenul devine conductor electric si nu mai disperseaza lumina.

Acest proces ar fi putut sa se intample pe vremea cand galaxia z8_GND_5296 exista.

Galaxia, care are o masa de aproximativ un miliard de ori mai mare decat cea a Soarelui, prezinta doua caracteristici neobisnuite, care ar putea fi unul dintre motivele pentru care galaxia este vizibila, pe care celelalte galaxii potential surori nu le prezinta.

Mai intai, z8_GND_5296 genereaza stele cu un ritm foarte rapid, formand de 100 de ori mai multe decat Calea Lactee si fiind, din acest motiv, mai stralucitoare decat alte galaxii candidate.

Sursa: mediafax.ro

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos