Cap Limpede

Stirile zilei

O Cometa ce va straluci mai tare decat Luna Plina, vizibila in 2013! VIDEO

In 2013 am putea fi martorii unui spectacol rarisim, specialistii descoperind o cometa superluminoasa in apropiere de Saturn, iar primele calcule arata ca aceasta ar putea fi vizibila cu ochiul liber anul viitor.

In acest moment, chiar si cu ajutorul telescoapelor foarte puternice, cometa 2012 S1 este foarte greu de observat, fiind doar o stralucire usoara ce poate fi vazuta privind spre constelatia Racului. Cu toate acestea, spun astronomii, bila formata din gheata si roci ar putea deveni foarte luminoasa la finalul anului 2013 si in primele luni ale lui 2014, fiind posibil sa depaseasca Luna in stralucire.

„Cometa este deja remarcabil de stralucitoare, daca luam in calcul ca este foarte departe de Soare”, explica astronomul Raminder Singh Samra. Mai mult, expertii afirma ca 2012 S1 pare sa urmeze traiectoria Marii Comete din 1680, considerata a fi una dintre cele mai spectaculoase comete observate vreodata de pe Pamant.

„Daca asteptarile noastre vor fi confirmate, aceasta cometa ar putea fi una dintre cele mai stralucitoare din istorie”, a explicat Samra.

Pentru a crea un spectacol pe cer, este nevoie ca o cantitate semnificativa de gaz si de praf sa se desprinda din partea centrala a cometei, formand o coada si un nor cat mai mare si mai reflectorizanta. Deoarece 2012 S1 pare a fi o cometa de mari dimensiuni, atingand 3 kilometri in diametru, si pentru ca aceasta va zbura aproape de Soare, astronomii au calculat ca este posibil sa fie chiar mai stralucitoare decat Luna, chiar daca nu va fi la fel de mare pe cer.

Cometa 2012 S1 a fost observata mai intai de doi astronomi din Rusia, ca existenta sa fie apoi confirmata de Uniunea Astronomica Internationala.

Cercetatorii nu au reusit inca sa determine care este originea acestei comete. Traiectoria acesteia pare sa sugereze ca este vorba despre o cometa care a „evadat” din norul Oort, unde miliarde de comete orbiteaza la o distanta de 100.000 de ori mai mare decat cea dintre Terra si Soare.

„Pentru astronomi, aceste origini distante sunt fascinante, pentru ca ne permit sa studiem unul dintre cele mai vechi obiecte din sistemul nostru solar in forma sa originala”, afirma Samra.

In acest moment, 2012 se afla la 990 de milioane de kilometri de Pamant, intre orbita lui Saturn si cea a a lui Jupiter. Predictiile actuale sugereaza ca la cateva saptamani dupa ce va ajunge la punctul cel mai apropiat de Soare, cometa va deveni extrem de stralucitoare, in jurul datei de 28 noiembrie 2013.

Cu toate acestea, astronomii avertizeaza ca este posibil ca atractia Soarelui sa fie una fatala pentru cometa. Pe masura ce aceasta se apropie la 2 milioane de kilometri de Soare, caldura imensa si forta gravitationala a stelei ar putea provoca dezintegrarea sferei de roca si gheata, anuland spectacolul ceresc anuntat pentru la anul.

„Desi unele predictii spun ca aceasta cometa va straluci la fel de tare ca Luna plina, fiind vizibila si ziua, trebuie sa fim precauti. Au mai existat comete care au creat asteptari mari in randul publicului, ca apoi sa dezamageasca. Timpul va oferi un raspuns”, a concluzionat Samra.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-19319").on("click", function(){ $(".com-click-id-19319").show(); $(".disqus-thread-19319").show(); $(".com-but-19319").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});