Acasă Sanatate Nu stiai asta! Alimentul nelipsit din frigiderul romanilor da dependenta, la fel...

Nu stiai asta! Alimentul nelipsit din frigiderul romanilor da dependenta, la fel ca drogurile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dependenta de branza este o realitate comparabila cu cele de droguri, tutun sau alcool, se arata intr-un studiu realizat recent de cercetatori de la Universitatea Michigan (Statele Unite).

Este o dependenta care se transforma uneori in obsesie. Stiinta confirma pentru prima oara patima unora pentru branza. Potrivit studiului mentionat, dependenta de branza seamana cu celelalte recunoscute de multa vreme ca dependente: droguri, fumat sau bautura. Este insa mai putin nociva, chiar daca nu face bine sistemului cardiovascular.

Cercetarea, publicata de U.S. National Library of Medicine, arata de ce anumite alimente dau dependenta si nu altele si ce mecanisme chimice si biologice explica aceasta dependenta, scrie Agerpres.

Studiul a fost realizat pe baza obiceiurilor alimentare a circa 500 de studenti. A reiesit ca alimentul de care sunt dependenti cel mai mult este pizza. De ce? Fiindca ar contine multa branza…

Dependenta alimentara este in primul rand consecinta comportamentelor inscrise in gene si care, de-a lungul a zeci de mii de ani si din motive de supravietuire, i-au facut pe oameni sa prefere, de exemplu, alimente ce contin cantitati importante de grasimi de origine animala.

Branza da cu atat mai multa dependenta, sunt de parere cercetatorii de la Universitatea Michigan, cu cat contine o proteina care se gaseste in toate produsele lactate, caseina. In timpul digestiei, caseina are asupra organismului uman un efect comparabil cu cel al opiaceelor printr-o componenta chimica numita casomorfina. Se stie ca branza este un concentrat de lapte, continand o importanta cantitate de caseina.

Agentia europeana de protectie alimentara a desfasurat deja un studiu privind efectele casomorfinelor asupra sanatatii, care nu a ajuns insa la concluzii clare. Problema care a ramas fara raspuns este daca o cantitate mare poate trece prin peretele intestinal in timpul digestiei si raspandi in sistemul sanguin, ajungand astfel la creier.

Asa incat consumatorii pasionati de branza nu trebuie sa se ingrijoreze, cel putin deocamdata, dar trebuie sa fie avertizati ca acest aliment poate actiona ca un drog, incheie slate.fr.