Unul dintre cele mai bune sentimente din viata vine cu ajutorul oferit celorlalti si cu impactul pozitiv avut asupra oamenilor pe care ii iubim si pe care ii ingrijim. La urma urmei, cine nu-si doreste ce este mai bun pentru prietenii si familia sa? Cu toate acestea, atunci cand incepi sa te ingrijesti prea mult de asta si sa depasesti linia dintre intentiile tale bune si a-i multumi pe ceilalti, aceasta poate avea un efect serios asupra fericirii tale.

Desi este adesea spus ca bunatatea nu costa nimic, din pacate nu este cazul. Multi oameni sunt in postura de a fi exploatati pentru ca sunt prea amabili si pentru ca se ingrijesc prea mult de ceilalti. Atunci cand se termina totul, ajung sa plateasca pretul bunatatii lor care devine daunatoare si auto-distructiva.

Pentru a evita exploatarea si manipularea, trebuie sa-ti dai seama mai intai cand oferi prea mult din tine, fie ca este vorba de timp, de bani sau de alte resurse si ca este o problema majora. Pentru a te ajuta sa te auto-evaluezi, in continuare iti vom prezentacare sunt cele patru semne care iti arata ca iti pasa prea mult si ca este momentul sa pui capat fiecaruia dintre ele:

1. Esti inconjurat de oameni care cauta atentie, de oameni prea nevoiasi. Cand te uiti in jurul tau la oamenii din viata ta si toti depind de tine intr-un anumit fel, acesta este un steag rosu importnat. Inseamna ca atragi aceste tipuri de oameni disperati, asta pentru ca ai acceptat sa ai de-a face cu ei in primul rand. Prin hranirea ego-ului lor si acordandu-le atentie, cauti intr-adevar sa fii completat sau o gaura care sa fie umpluta de propriul sine. Cand oferi prea mult, oamenii vor lua totul si apoi vor cere mai mult si nu va fi niciodata suficient pentru ei.

De aceea, trebuie sa stabilesti limite clare si sa aderi la acestea cu fermitate, sa nu fi niciodata presat sa faci ceea ce nu doresti si sa fii mai asertiv. De asemenea, petrece mai mult timp singur si invata sa te iubesti. Numai atunci vei putea sa atragi alte suflete asemanatoare.

2. Propriile tale nevoi sunt pe ultimul loc. Atunci cand iti pasa prea mult, tot ceilalti sunt primii. In cele din urma, tu esti celcare sfarseste prin a pierde totul pentru ca esti prea ocupat sa te faci placut de ceilalti. Cand acest lucru se intampla mereu, esti obligat sa te simti oribil si drenat in interior.

In loc sa pui pe primul loc nevoile celorlalti, pune mai intai propriile tale nevoi si pe tine insuti! Este foate simplu si asta nu inseamna ca esti o persoana lacoma sau egoista. Partea cea mai grea este ruperea obisnuintei si doar de a face asta. In cele din urma, te vei simti mult mai bine din punct de vedere emotional si mental si nu vei fi epuiza.

3. Ceilalti profita de tine. Cand oamenii vad cat de mult iti pasa si cat de mult esti dispus sa faci pentru a ajuta pe cineva, ei vor observa si vor astepta la fel. Acest lucru poate spirala rapid in afara controlului si toata bunatatea ta va fi luata ca fiind ceva obisnuit si folosit cu usurinta.

Oamenii nu au un respect sanatos pentru compasiune, o vad ca pe o slabiciune si ca pe o modalitate de a-i exploat pe ceilalti.

In loc sa fii afectat iar si iar in mod repetat, spune nu si pastreaza-ti pamantul sub picioare. Daca observi ca oamenii iti cer prea mult, nu ezita sa le spui ca te simti folosit. In acest fel ei nu vor incerca sa te foloseasca sau sa astepte ceva de la tine.

4. Incerci prea mult sa-i multumesti pe ceilalti, in detrimentul tau. Cand tot timpul si energia merg spre a-i ajuta pe ceilalti si pentru a te asigura ca se simt bine sau ca toti sunt ingrijiti, nu ai timp pentru tie insuti.  Lipsa de grija fata de tine insuti poate duce la senzatia ca nu ai control si atunci cand se intampla asta poate sa apara o depresie, iar alte probleme de sanatate nu sunt departe.

Nu poti sa-i multumesti pe toti si nici nu ar trebui sa incerci. Asigura-te ca ai intotdeauna timp pentru tine si asculta intotdeauna ceea ce corpul si mintea ta incearca sa-ti spuna. Nimeni nu va muri si nici nu va suferi daca te pui pe tine pe primul loc, asa ca incearca sa faci asta!

Sursa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.