Acasă Sanatate Nu mai este niciun dubiu! Mezelurile provoaca aparitia cancerului! Sunt in aceeasi...

Nu mai este niciun dubiu! Mezelurile provoaca aparitia cancerului! Sunt in aceeasi grupa de risc cu gazele de esapament

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicitatii luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), transmite Reuters.

Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne, relateaza Agerpres.

Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

„Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramâne redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata”, a explicat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC.

Carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept „carcinogen probabil”. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existenta unor „dovezi limitate” ca poate provoca afectiuni oncologice.

In cadrul acestui raport IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos