Acasă World Nu iti imaginai asta! Care este cea mai dureroasa intepatura de insecta!...

Nu iti imaginai asta! Care este cea mai dureroasa intepatura de insecta! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dr. Justin Schmidt este, de profesie, entomolog, adica se ocupa cu studiul stiintific al insectelor. Acesta a alcatuit ”indexul durerii provocate de intepaturi”. Practic, a realizat un top al celor mai dureroase muscaturi si intepaturi de insecte, in special himenoptere, adica viespi, albine si furnici.

Profesor la Institutul Biologic de Sud-Vest din Arizona, SUA, Justin Schmidt spune, conform www.bbc.com, ca a fost intepat de mii de ori de aproximativ 150 de specii de insecte, in general accidental, dar ca de multe ori s-a lasat intentionat agresat de acestea.

Indexul durerii realizat de zoologul din Arizona a fost publicat in 1983, fiind apoi, periodic, actualizat. Acesta nu e insa un clasament pur subiectiv, doctorul explicand si chimia din spatele suferintei cauzate de micii, dar nemilosii agresori.

Justin Schmidt a impartit indexul in patru trepte de intensitate. Nivelul zero inseamna ca insecta nici nu poate penetra pielea umana, deci efectul agresiunii sale este inexistent. Nivelul patru insa e cel mai intens, depasind cu mult limita suportabilului.

Potrivit insects.about.com, la nivelul 1 se incadreaza intepatura viespii de transpiratie, numita asa deoarece este atrasa de sarea din transpiratia umana. Durerea cauzata este de scurta durata si se aseamana cu cea provocata ”de o scanteie ce arde un fir de par de pe antebrat”. Urcand pana la nivelul trei, gasim furnica rosie agricultor, a carei intepatura ii evoca lui Schmidt o freza ce sapa la baza unei unghii crescuta in carne. Odioasa senzatie poate tine pana la opt ore. Tot la nivelul 3 este clasata viespea de hartie, a carei intepatura e resimtita de om intre 5 si 15 minute si este caustica. ”E ca si cum ai varsa acid clorhidric peste o taietura cauzata de o coala de hartie”, explica entomologul.

Trecand la nivelul maxim de durere, cel de-al patrulea, dam peste tarantula soim. Desi tine doar trei minute, durerea este orbitoare, feroce si electrica. Senzatia este ca ”un uscator de par, bagat in priza, a fost scapat in cada plina cu apa in care te delectai cu o baie aromata”, explica Justin Schmidt.

Totusi, marele premiu al acestui infiorator top ii revine furnicii glont, adica Paraponera clavata, gasita in padurile tropicale din Nicaragua si Honduras, cu un nivel al intensitatii durerii de 4+. Suferinta cauzata de aceasta insecta este comparata cu cea rezultata prin impuscare, de aici si denumirea. Chinul cauzat de veninul acestei furnici dureaza intre 12 si 24 de ore si este comparat de Justin Schmidt cu suferinta provocata de mersul pe carbuni incinsi cu un cui de sase centimetri infipt in talpa.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos