Acasă Sanatate Nu ignora aceste simptome! Este cel mai frecvent tip de hernie abdominala!

Nu ignora aceste simptome! Este cel mai frecvent tip de hernie abdominala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Manifestarile clinice sunt cele intalnite in toate tipurile de hernie.

Simptomele sunt nespecifice, pacientul relateaza o senzatie de greutate, de tractiune, in herniile vechi si voluminoase, sau poate prezenta o durere vie, accentuata de efort sau ortostatismul prelungit. Mai rar, sediul durerii si caracterul pot crea confuzia cu un sindrom dureros care este atribuit altei afectiuni.

Examenul clinic este de obicei suficient pentru a pune diagnosticul in hernia inghinala. Examenul consta in observatia clinica a tumorii in ortostatism si clinostatism, in palparea acesteia si a traiectului prin care hernia a aparut. Se apreciaza consistenta formatiunii, consistenta structurilor parietale si a defectului parietal, precum si raporturile cu artera epigastrica inferioara.

Hernia trebui diferentiata de:
– adenopatie;
– fibrom;
– lipoame;
– hidrocel;
– varicocel.

Dupa ce este stabilit diagnosticul de hernie, se stabileste daca hernia este inghinala sau femurala, pentru ca aceste doua zone cu rezistenta scazuta ale peretelui abdominal sunt apropiate.

Tratament
Tratamentul este exclusiv chirurgical. Este necesara menajarea funiculului spermatic la barbat.

Tratamentul are urmatoarele obiective:
– izolarea sacului herniat;
– tratarea continutului sacului;
– refacerea peretelui abdominal, in limite cat mai anatomice cu putinta.

In ultimii ani au fost inregistrate progrese evidente in privinta tehnicilor operatorii. Cu toate acestea, recidivele nu sunt rare. In chirurgia reconstructiva a peretelui abdominal se pot folosi proteze parietale poliesterice sau polipropilenice care pot fi plasate in timpul interventiilor chirurgicale.

Complicatii
In mod normal, herniile cresc progresiv in dimensiuni si nu sunt reversibile spontan. Uneori pot ajunge la dimensiuni gigante, astfel ca nu mai pot fi reduse decat partial. In evolutie pot aparea uneori complicatii care pun in pericol viata bolnavului. Cele mai frecvente complicatii se refera la:

– incarcera herniei: elementele sacului care este herniat nu mai pot fi reduse, dar nu este afectata vascularizatia;
– strangularea herniei: este afectata vascularizatia la nivelul gatului sacului, care devine prea stramt pentru elementele care au herniat. Strangularea este cea mai frecventa complicatie cu prognostic nefavorabil a herniilor. Strangularea se petrece mai ales in cazul herniilor cu dimensiuni mici, care prezinta la nivelul gatului un inel fibros, inextensibil.

De asemenea, prezenta de bride si diafragme intrasaculare pot fi cauze ale strangularii. De obicei strangularea apare in urma unui efort brutal. Strangularea herniei determina aparitia unor leziuni care evolueaza: de la congestie, echimoza pana la gangrena la nivelul structurilor care intra in structura sacului strangulat, scrie bzi.