Acasă Stirile zilei Bani Nu e nici Basescu, nici Ponta. El este romanul care va raspunde...

Nu e nici Basescu, nici Ponta. El este romanul care va raspunde pentru pagube de 500 milioane euro!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Da, chiar asa este, nu e nici Basescu, nici Ponta. Fostul sef de la Oltchim are necazuri mari, administratorii judiciari ai combinatului mergand mai departe cu cererea pentru raspunderea in solidar a lui Constantin Roibu, pe care au trimis-o la tribunal.

Consortiul administratorilor judiciari Oltchim, Rominsolv si BDO Business Restructuring, a inaintat miercuri, 14 mai, Tribunalului Valcea actiunea in raspundere asupra fostului presedinte director al combinatului, Constatin Roibu, si a subordonatilor sai,Vasile Mandica, fost director Economic, Veronica Preoteasa, fost director Comercial, Nicolae Olaru, fost director Comercial si Daniel Mihaescu, fost director Divizia Petrochimica Pitesti.

Decizia de a cere raspunderea in solidar a lui Roibu si a fostilor sai subordonati a fost aprobata in Adunarea Creditorilor Oltchim.

Cererea de tragere la raspundere a fostei conduceri a societatii a fost facuta ca urmare a depistarii, in Raportul asupra Insolventei si in raportul Curtii de Conturi, ambele din 2013, a urmatoarelor fapte culpabile: „folosirea bunurilor societatii in interes propriu sau in interesul altei persoane[…] dispunerea, in interes personal, a contiuarii activitatii care duce la incetarea de plati, folosirea mijloacelor ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati”.

Potrivit cererii inaintate Tribunalului Valcea descrierea actiunilor culpabile managerilor sunt incadrate in categoriile masuri manageriale inadecvate, investitii ineficiente, tranzactii comerciale controlate direct sau indirect de managementul societatii.

Constantin Roibu a fost director al Oltchim din 1991 si pana in 2012, perioada in care combinatul a acumulat datorii de 700 de milioane de euro si ajunsese, in perioada 2009-2012, sa faca pierderi anuale de 100 de milioane de euro.

Cei mai mari creditori ai Oltchim, cu creante garantate, sunt AVAS, bancile si Electrica Furnizare.

Constatin Roibu a precizat ca nu are motive sa fie ingrijorat, pentru ca nu se considera vinovat de insolventa Oltchim.

„Eu am depus, mai de mult, un document la judecatorul sindic in care ma disculp de toate acuzele aduse mie prin Raportul asupra Insolventei. Nu este instanta ca sa se pronunte, dar punctul meu de vedere este expus acolo. Adevaratele motive ale insolventei au fost musamalizate. La momentul respectiv, voi spune mai multe”, a declarat Roibu.

Oltchim este in proces de privatizare, avand termenul limita 6 iunie. Statul vrea sa vanda la pachet Oltchim si rafinaria Arpechim, dupa ce aceasta va preluata de la Petrom. De Oltchim este interesat un consortiu chinez si SIF Transilvania.

Sursa: economica.net