Acasă Stirile zilei Social Noul sistem din Romania prin care CUTREMURELE vor fi anuntate cu 30...

Noul sistem din Romania prin care CUTREMURELE vor fi anuntate cu 30 de secunde inainte de producere! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Romania, cutremurele vor putea fi anuntate cu 30 de secunde inainte de producer, datorita unui sistem care detecteaza un seism major in doar 4 secunde, iar apoi furnizeaza mai departe informatia catre autoritati.

Prin acest sistem, un seism de mare intensitate este detectat in patru secunde, iar timpul pana cand acesta ajunge la suprafata este de aproximativ 40 de secunde. Asadar sunt mai bine de 30 de sec in care autoritatile sunt avertizate si au timp sa se mobilizeze.

Sistemul functioneaza deja in judetele care sunt situate de-a lungul Dunarii din Romania si din Bulgaria.

„Este singurul sistem din Europa care lucreaza pe magnitudini. In momentul in care cutremurul porneste din Vrancea, din zona seismica, in patru secunde stim. Semnalul este conectat la STS, iar STS-ul este conectat cu toate Inspectoratele Situatiilor de urgenta de o parte si de alta a Dunarii, adica sunt 16 judete, opt la bulgari, opt la noi.”, a explicat Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al INFP.

Deocamdata cei care afla primii despre seism sunt cei de la Inspectoratele pentru situatii de urgenta, insa se doreste ca acest sistem sa fie implementat si in spitale, cu precadere in salile de operatie.

Sistemul nu poate fi implementat, deocamdata, in scoli inainte sa fie efectuata o educatie a populatiei pentru ca ar putea genera panica.

Softul generaza si o harta, in timpul cutremurului, cu locurile vulnerabile in care pot exista cele mai multe victime, tocmai pentru ca autoritatile sa poata interveni.

Sursa: rtv.net