Noua achitizie a armatei americane, drona tinta Boeing QF-16, este un model retras din uz care a fost transformat in drona si poate fi controlat de la sol pentru a fi folosit ca tinta in cadrul antrenamentelor.

Prima drona Boeing QF-16, care poate fi pilotata, optional, si de un om aflat in carlinga, a fost livrata Fortelor aeriene americane (US Air Force), informeaza dailymail.co.uk.

Aeronava QF-007 a sosit la Baza militara aeriana Tyndall  din Florida pe 11 martie. Boeing a livrat sase astfel de avioane din gama QF-16, iar US Air Force va primi in total 126 de drone.

In prezent, armata americana utilizeaza pentru antrenamentele pilotilor sai avioane fara pilot McDonnell Douglas F-4 Phantom II, model care este considerat depasit din punct de vedere al veridicitatii amenintarilor pe care pilotii de vanatoare le pot intampina in timpul luptelor aeriene in viitor.

Noua drona QF-16 va fi capabila sa execute misiuni comparabile cu cele desfasurate de avioane precum MiG-29 „Fulcrum” si Suhoi Su-27 „Flanker”, potrivit conducerii afortelor armate americane.

In cadrul testelor, doi piloti de test ai aviatiei militare amerciane, aflati in statia de control de la sol din cadrul bazei Tydall, au pilotat de la distanta drona QF-007, care este de fapt un avion de vanatoare F-16 modificat pentru a functiona ca o tinta aeriana.

In timpul zborului, drona a efectuat o serie de manevere simulate, atingand viteze supersonice, revenind la baza si aterizand , totul fara a avea un pilot uman la bord.

„A fost un pic diferit sa vad aeronava fara cineva la bord, dar a fost un zbor foarte bun, per ansamblu”, a declarat locotonent colonelul Ryan Inman, comandant in cadrul Escadronului 82 de Tinte Aeriene al US Air Force.

„Misiunea a fost o simulare a unor situatii reale din prezent, iar pilotii pot folosi drona ca tinta. Avem acum o tinta aeriana eficienta, care poate rezista la acceleratii gravitationale de pana la 9G”, a mai spus Ryan Inman.


Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.