Acasă Stirile zilei Nota de plata uriasa pentru Elena Udrea in dosarul „Gala Bute”! Un...

Nota de plata uriasa pentru Elena Udrea in dosarul „Gala Bute”! Un roman cu salariul mediu ar trebui sa munceasca 500 de ani sa plateasca suma!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Instanta suprema a obligat-o, marti, pe Elena Udrea, in decizia prin care a condamnat-o la sase ani de inchisoare, sa restituie 8,1 milioane de lei catre Autoritatea Nationala pentru Turism, precum si 900.000 de euro catre doi martori. Totodata, instanta a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministrul al Dezvoltarii si Turismului.

„Obliga pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Autoritatea Nationala pentru Turism. Conform art. 254 alin. 3 Cod penal din 1969 confisca in folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei si 296.076 lei. in baza art. 255 alin. 3 si alin.5 Cod penal din 1969 obliga pe inculpata Udrea Elena Gabriela sa restituie echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii a sumei de 600.000 euro catre martorul Boian Corin si echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii a sumei de 300.000 euro catre martorul Gardean Adrian”, se arata in decizia instantei, scrie News.ro.

Totodata, Udrea trebuie sa achite cheltuieli judiciare de 20.000 de lei, la fel si Rudel Obreja. Ceilalti inculpati, mai putin Ion Ariton, sunt obligati sa plateasca 15.000 de lei cheltuieli de judecata.

Instanta suprema a condamnat-o marti, in dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea la sase ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiind achitata pentru tentativa de folosire de declaratii false sau incomplete.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Udrea a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, patru ani pentru o alta fapta de luare de mita, sase ani pentru o a treia infractiune de luare de mita si tot sase ani pentru abuz in serviciu. Judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, dupa contopirea pedepselor, ca Udrea sa execute sase ani de inchisoare.

Instanta a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaratii false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Instanta a constatat ca fapta este concurenta cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, a contopit pedepsele si a dispus ca Obreja sa execute cinci ani de inchisoare. Totodata, instanta a dispus si confiscarea sumei de 3.000.000 de lei de la Rudel Obreja.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Nationale de Investitii, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea, stefan Lungu, a primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mita.

Instanta a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Româna de Box.

In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au sustinut ca Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savârsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intâlneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.
viewscnt